BOFIT Viikkokatsaus 2015/37
Kiinan elintarviketuonti kasvaa
Kotimaisen elintarviketuotannon kasvu on liian hidasta tyydyttämään kasvavaa kysyntää ja muuttuvia kulutustottumuksia, vaikka Kiina pyrkii omavaraisuuteen monien keskeisten maataloustuotteiden osalta. Maatalouden osuus BKT:stä on laskenut noin 9 prosenttiin 2000-luvun alun 15 prosentista. Samalla elintarviketuonti on kasvanut keskimäärin 18 % vuodessa.
Kiina on edelleen maailman suurin maataloustuottaja, mutta tuottavuus on heikkoa. Kiinalaiset maatilat ovat keskimäärin pieniä, mikä vaikeuttaa nykyaikaisten viljelymenetelmien käyttöä. Lisäksi viljelymaan määrä vähenee kasvavien ympäristöongelmien myötä. Erityisesti maaperän saastuminen ja puhtaan kasteluveden vähäisyys vaikuttavat maatalouteen. Vuonna 2014 julkaistun viranomaisraportin mukaan lähes 20 % Kiinan maatalousmaasta on saasteiden sekä liiallisten lannoitteiden ja hyönteismyrkkyjen käytön pilaamaa.
Myös kaupungistuminen vähentää tarjolla olevaa maatalousmaata sekä maaseudun työvoimaa. Toisaalta kaupungistuminen lisää kuluttajien tulotasoa ja muuttaa kulutustottumuksia. Ympäristöongelmat ja elintarvikeskandaalit kasvattavat ulkomaisten, turvallisemmiksi katsottujen tuotteiden kysyntää. Erityisesti viljojen, lihan sekä vihannesten ja hedelmien tuonti on kasvanut nopeasti.
China Global Investment Tracker -aineiston perusteella Kiina on sijoittanut viimeisten 10 vuoden aikana 43 mrd. dollaria maatalouteen ympäri maailmaa. Kiinalaisyritykset ovat ostaneet ulkomaisia maataloustuottajia lisätäkseen kotimaista tuottavuutta viimeisimpien tuotantotapojen avulla ja tuodakseen muualla tuotettuja tuotteita Kiinaan. Lisäksi Kiina on tehnyt useiden maiden kanssa kauppasopimuksia, joilla pyritään helpottamaan elintarviketuontia.
Kiinan elintarviketuonnin sekä eräiden tuotteiden tuonnin arvo
Lähde: Macrobond