BOFIT Viikkokatsaus 37/2015

Siperian voima -kaasuputken rakentamista vauhditetaan presidentin ukaasilla



Presidentti Vladimir Putinin viime viikon vierailun Pekingissä toivottiin vauhdittavan maiden taloussuhteita, mutta konkreettiset tulokset jäivät laihoiksi. Neuvotteluissa läntisen ns. Altain kaasuputken rakentamiseksi ei edistytty, ja uusi aloite kolmannen ns. Kaukoidän putken rakentamiseksi jäi varsin vähälle huomiolle.

Vuosi sitten käynnistetyn Siperian voima -kaasuputkiston rakennustyöt ovat käynnistyneet verkkaisesti. Kaasutoimitusten aloittaminen vuonna 2019 edellyttää sekä valtavan siirtoputkiston rakentamista että kahden uuden kaasukentän saamista tuotantoon. Gazpromin mukaan Tshajadinskoje on tuotannossa jo vuonna 2017 ja Kovytka vuonna 2022. 

Venäjälle Siperian voima -hanke on keskeinen osa kaasun vientireittien monipuolistamista, ja maan johto onkin toistuvasti pitänyt hanketta esimerkkinä suhteiden tiivistämisestä Kiinan kanssa. Elokuun lopulla presidentti Putin allekirjoitti ukaasin ja hallitus antoi määräyksen hankkeen vauhdittamiseksi. Siperian voima -putkiston ja siihen liittyvien tuotantoalueiden edellyttämät koneet ja laitteet vapautetaan sekä tuontitulleista (ellei vastaavia kotimaisia tuotteita ole saatavilla) että arvonlisäverosta. Lisäksi lukuisia valtion virastoja ja valtionyhtiöitä kehotetaan tukemaan hanketta monin eri tavoin. Esimerkiksi valtion rautateitä (ja muita kuljetusliikkeitä) kehotetaan priorisoimaan hankkeen kuljetuksia, ja sähköverkoista vastaavan Rossetin suositellaan antavan etusijan Siperian voimaan liittyville hankkeille.

Viime vuonna käynnistetyn Amur-joen ylittävän 2,2 km rautatiesillan rakentaminenkaan ei ole edennyt tavoitteiden mukaan. Kiinalainen osapuoli vakuuttaa saavansa oman 1,9 km mittaisen osuutensa valmiiksi lokakuun lopussa. Venäjän puolella sillan rakennustöitä ei ole vielä aloitettu.