BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/36

Tullin julkaisemien ulkomaankaupan tilastojen mukaan Suomen tavaravienti Kiinaan oli tammi-kesäkuussa 1,3 mrd. euroa. Tavaravienti kasvoi viime vuoden vastaavasta ajasta 7 %. Suomen Kiinan-vienti on kehittynyt positiivisesti vuoden takaiseen nähden, jolloin vienti supistui edellisestä vuodesta 12 %. Kiinan osuus Suomen koko tavaraviennistä alkuvuonna oli aiempien vuosien tapaan noin 5 %.

Suomi vie Kiinaan erityisesti paperimassaa, turkiksia sekä teollisuuden koneita ja laitteita. Paperimassa on useamman vuoden ajan ollut Suomen tärkein vientituote Kiinaan, ja alkuvuoden aikana sen osuus nousi 19 prosenttiin koko Kiinan-viennistä. Alkuvuonna paperimassaa vietiin 244 milj. euron arvosta, mikä oli 16 % enemmän kuin vuosi sitten. Turkisviennin (192 milj. euroa, 83 % kasvua) osuus kasvoi alkuvuonna 15 prosenttiin koko viennistä. Viime vuonna osuus oli 8 %. Teollisuuden koneiden vienti (10 % koko viennistä) kasvoi 24 prosentilla 133 milj. euroon.

Myös tuonti Kiinasta kasvoi alkuvuonna 6 % viime vuoden vastaavasta ajasta. Kiinan-tuonnin arvo oli 1,9 mrd. euroa. Puhelimien (14 % tuonnista) ja muiden sähkölaitteiden (13 % tuonnista) tuonti kasvoi noin 6 %. Tietokoneiden (13 % tuonnista) ja vaatteiden (12 % tuonnista) tuonti väheni 5 %. Viennin tuontia nopeammasta kasvuvauhdista huolimatta Suomen Kiinan-kaupan alijäämä kasvoi alkuvuonna 557 milj. euroon, kun se vuotta aiemmin oli 533 milj. euroa.

Kiinalaisturistien määrä Suomessa on kasvanut Tilastokeskuksen alkuvuoden majoitustilastojen perusteella nopeasti. Kiinalaisille matkailijoille kirjattiin tammi-kesäkuussa 70 403 yöpymisvuorokautta, mikä on 38 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Ranskalaisturistien yöpymiset ovat kasvaneet toiseksi eniten, 7 %. Kiinalaisten osuus turistien kokonaismäärästä on edelleen melko vähäinen. Noin 3 % ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymisistä kirjattiin kiinalaisille.

Suomen tavarakauppa Kiinan kanssa, 3 kuukauden liukuva summa
201536k2.png
Lähde: Suomen Tulli


Näytä viikkokatsaus 2015/35 Näytä viikkokatsaus 2015/37