BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/36

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Suomen tavaravienti Venäjälle oli 1,5 mrd. euroa eli kolmasosan pienempi kuin vuotta aiemmin. Surkean vientikehityksen taustalla on lähinnä Venäjän kysynnän supistuminen ja heikompi rupla. Venäjän koko tavaratuonnin euromääräinen arvo supistui tammi-kesäkuussa 24 % vuotta aiemmasta ja rupla oli reaalisesti 13 % heikompi euroon nähden. Myös Venäjän-vientiin heijastuvat Suomen viennin yleiset kilpailukykyongelmat, mutta Suomen tavaravienti muihin maihin supistui ainoastaan 0,1 % vuotta aiemmasta. Venäjä oli Suomen 5. suurin vientimarkkina (osuus alle 6 %).

Suomen Venäjän-vienti on supistunut jyrkästi kaikissa suurissa tuoteryhmissä. Eniten supistumiseen ovat vaikuttaneet kone- ja laitevienti, joka on suurin vientituoteryhmä, sekä elintarvikevienti, joka on vähentynyt voimakkaimmin. Konevienti piristyi hieman kesäkuussa yltäen prosentin vuosikasvuun, mutta sen kuukausittaiset vaihtelut ovat suuria. Elintarvikeviennille aiheutuu lisäongelmia Venäjän asettamista tuontirajoituksista. Elintarvikevienti Venäjälle supistui tammi-kesäkuussa yli 70 % vuotta aiemmasta vetäen koko elintarvikeviennin laskuun, vaikka vienti muihin maihin kasvoi.  Esim. kalan ja useiden maitotuotteiden Venäjän-vientiä ei ilmeisesti ole pystytty suuntaamaan muille markkinoille, kun taas voin vienti muihin maihin on moninkertaistunut.            

Suomesta Venäjälle suuntautuvien transitokuljetusten arvo oli tammi-kesäkuussa enää vajaat 4 mrd. euroa. Transitokuljetukset ovat tänä vuonna pudonneet alle 2000-luvun alkuvuosien tason.

Myös matkailuvienti näyttää supistuneen edelleen. Rajanylitykset Suomen ja Venäjän välillä vähenivät tammi-kesäkuussa yli viidenneksellä ja suomalaisiin majoitusliikkeisiin saapuneiden venäläismatkailijoiden määrä supistui lähes puoleen vuotta aiemmasta.

Suomen tavaratuonti Venäjältä supistui tammi-kesäkuussa 36 % vuotta aiemmasta ja oli 3 mrd. euroa. Tuonnin pudotus johtui lähinnä öljystä, jonka tuonnin arvoa pienensi etenkin alempi hinta. Venäjän osuus Suomen tuonnista oli 11 % ja se putosi Suomen 3. suurimmaksi tuontimarkkinaksi.       
  
Venäjän euromääräinen tavaratuonti ja Suomen Venäjän-vienti
201536v.png
Lähde: Venäjän keskuspankki, Tullihallitus.


Näytä viikkokatsaus 2015/35 Näytä viikkokatsaus 2015/37