BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/36

Talousministeriön tuoreessa raportissa todetaan, että julkisen sektorin omistamien yritysten hankinnoissa on kohennettavaa niin kilpailutuksessa kuin läpinäkyvyydessäkin. Raportin mukaan hankinnat ovat viime vuosina keskittyneet entisestään ja vain pieni osa niistä toteutetaan avoimen kilpailun tai huutokaupan kautta. Lisäksi hankinnoista tiedotetaan usein epäselvästi ja niiden raportoinnissa on puutteita. 

Laki julkisen sektorin omistamien yritysten hankinnoista tuli voimaan vuonna 2012 ja sitä korjattiin viimeksi kesällä. Laki velvoittaa yritykset rekisteröitymään viralliselle verkkosivustolle ja tiedottamaan siellä tietyn ruplamääräisen rajan ylittävistä hankinnoistaan. Sivustolle on rekisteröitynyt lähes 80 000 yritystä, joiden hankintasopimusten yhteisarvo vastaa lähes neljäsosaa Venäjän BKT:stä. Pääosan hankinnoista tekevät muutamat suurimmat yritykset, kuten Rosneft, Gazprom ja RZD. Lain pyrkimyksenä on ollut lisätä hankintojen läpinäkyvyyttä, kilpailutusta ja tehokkuutta.

Toisaalta tuontisubstituution ja kotimaisen tuotannon tukemiseksi julkisen sektorin omistamien yritysten hankinnoille on kuitenkin ehdotettu uusia rajoituksia, joiden vaikutus olisi pikemmin päinvastainen. Hallitus on tehnyt esityksiä mm. valtion päätösvallan lisäämisestä suurten hankintojen toimittajien valinnassa, tuontituotteiden käytön rajoituksista sekä innovaatiotuotteiden kiintiöstä hankinnoissa.


Näytä viikkokatsaus 2015/35 Näytä viikkokatsaus 2015/37