BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/35

​Keskuspankki ilmoitti tiistaina 25.8. laskevansa viitekorkoja 0,25 prosenttiyksikköä. Yhden vuoden lainojen viitekorko korko on nyt 4,6 % ja talletusten 1,75 %. Samalla keskuspankki poisti korkokaton vuotta pidemmiltä talletuksilta. Tätä lyhemmän maturiteetin talletuksille liikepankkien tarjoama korko on yhä rajoitettu korkeintaan 150 prosenttiin viitekorosta. Kiinan voidaankin tulkita olevan nyt lähes luopunut korkosääntelystä.

Samaan aikaan keskuspankki kertoi laskevansa reservivarantovaatimuksia 6.9. alkaen. Kaikkien pankkien varantovelvotteita lasketaan 0,5 prosenttiyksikköä. Edellisellä kerralla varantovelvotteita laskettiin vain tietyt kriteerit täyttäviltä pankeilta, jolloin vaikutusten arviointi on hankalaa. Tälläkin kertaa keskuspankki kohdensi tätä suuremman reservivarantovaatimusten laskun tietyille pankeille.

Kiina keventää rahapolitiikansa viritystä nyt kuudetta kertaa tänä vuonna. Keskuspankki perusteli toimia reaalikorkojen pitämisellä maltillisina ja kiristyneellä rahamarkkinoiden likviditeettitilanteella. Likviditeettiä on osaltaan vähentänyt keskuspankin juan-ostot valuutan heikkenemisen hillitsemiseksi. Koronlasku puolestaan voi luoda paineita valuutan heikkenemiselle ja pääoman ulosvirtauksen kiihtymiselle.


Näytä viikkokatsaus 2015/34 Näytä viikkokatsaus 2015/36