BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/34

​Vuosittaisessa Kiinan talouden kattavassa ns. Artikla IV raportissaan IMF katsoo hitaamman talouskasvun tulevina vuosina olevan välttämätöntä talouden rakenteiden tervehdyttämiseksi. Kasvun hidastuminen ei ole suhdanneluontoista, vaan osa vaadittua sopeutumista kestävämpään kasvumalliin. Haasteena kuitenkin on liian jyrkän kasvuvauhdin hidastumisen välttäminen, joka entisestään lisäisi talouden ongelmia.  Valuuttarahasto peräänkuuluttaa tuttuun tapaan reformien tärkeyttä ja niiden nopeampaa täytäntöönpanoa.

Rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä kasvupotentiaalin nostamiseksi. Tärkeimpiä ovat markkinaperusteiseen rahoitusjärjestelmään siirtyminen, valtionyritysten uudistaminen ja toimet jotka parantavat yksityisen sektorin kilpailukykyä ja investointitehokkuutta. IMF kehottaa Kiinaa siirtymään kelluvaan valuuttakurssiin 2–3 vuoden kuluessa.

Viimeaikaisessa kehityksessä IMF pitää hyvänä luototuksen kasvun hidastumista, joka on näkynyt erityisesti ns. varjopankkisektorilla ja kiinteistöinvestointien kasvun vähentymistä. Talouden tervehdyttämiseksi tarvitaan järjestön mukaan kuitenkin velkasuhteen pienenemistä ja kiinteistömarkkinoiden ylitarjonnan purkamista.  IMF kiittelee myös uuden budjettilain käyttöönottoa, joka auttaa paikallishallintojen budjetin ulkopuolisen velkaantumisen vähentämisessä. Rahoitusmarkkinareformit ovat edenneet odotetusti. BKT on yhä työvoimavaltaisempaa, mikä on pitänyt työmarkkinanakehityksen suhteellisen hyvänä.

Talousennusteessaan IMF olettaa, että Kiina onnistuu tervehdyttämään talouttaan ja jatkaa talousreformeja. BKT:n ennustetaan kasvavan kuluvana vuonna 6,8 %, ensi vuonna 6,3 % ja 6 % vuonna 2017. Tämän jälkeen talouskasvun hidastumisen nähdään perusskenaariossa taittuvan reformien positiivisten vaikutusten alkaessa näkyä kasvussa.

IMF korostaa, että talouden haavoittuvuudet ovat lisääntyneet ja niihin on ehdottoman tärkeää puuttua pian. Suurimpana riskinä pidetään sitä, että talouden tervehdyttäminen ja reformien edistäminen on liian hidasta ja Kiina pitäytyy liiaksi vanhassa kasvumallissa. Tämän nähdään johtavan pidemmällä aikavälillä huomattavaan kasvun hidastumiseen, jolla olisi merkittäviä vaikutuksia myös maailmantalouteen.


Näytä viikkokatsaus 2015/33 Näytä viikkokatsaus 2015/35