BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/34

​Kiinan osakemarkkinoilla epävarmuus on jälleen lisääntynyt viranomaisten vakauttamistoimista huolimatta. Taustalla vaikuttavat mm. valuuttamarkkinoiden kasvanut epävarmuus ja spekulaatiot osakemarkkinoiden viranomaistuen vähentymisestä. Tiistaina (18.8.) pörssikurssit laskivat Shanghaissa ja Shenzhenissä yli 6 %, minkä jälkeen lasku tasoittui.

Kiinan pörssikurssit 1.1.2014–19.8.2015
201534k1.png
Lähteet: Macrobond, BOFIT

Epävarmuus valuuttamarkkinoilla on lisääntynyt keskuspankin muutettua viime viikolla valuuttakurssin määräytymistapaa markkinaperusteisemmaksi. Tuolloin keskuspankki myös devalvoi juanin, ja nyt juan on noin 3 % heikompi dollaria vastaan kuin viime viikon alussa. Näin pienellä valuutan heikkenemisellä ei ole suurta vaikutusta Kiinan vientiteollisuuden hintakilpailukykyyn, joten markkinoiden devalvaatiota painottavat tulkinnat vaikuttavat ylireagoinnilta. Viime päivinä kurssin päivämuutokset ovat olleet pieniä, mutta volatiliteetin odotetaan kasvavan. Juanin kurssin markkinaperusteisempi määräytyminen on talousreformien etenemisen kannalta toivottavaa ja tärkeää rahapolitiikan liikkumatilan lisäämiseksi.

Viranomaisten on otettava valuuttapolitiikassaan huomioon myös pääomien ulosvirtaus, joka on kiihtynyt alkuvuoden aikana. Uutistietojen mukaan keskuspankki onkin vakauttanut juanin markkinakurssia rajoittaakseen heikkenemistä ja hillitäkseen painetta pääoman ulosvirtauksen kiihtymiselle. Viranomaiset ovat ilmoittaneet jatkavansa myös osakemarkkinoiden tukemista. Valtion tukiostot markkinoiden vakauttamiseksi eivät ole kestävä ratkaisu, mikäli markkinavoimille halutaan todella antaa suurempi valta taloudessa.

Rahoitusmarkkinoiden avautumiseen liittyy huomattavia riskejä, joiden merkitystä ei ole mitään syytä aliarvioida. Reaalitalouden signaalit eivät kuitenkaan ole hälyttäviä, vaan toistaiseksi saadut tiedot viittaavat kasvun hidastumiseen enemmän tai vähemmän odotetulla tavalla. Ulkomaansektorilla viennin supistumista tasapainottaa tuonnin supistuminen ja Kiinan vaihtotaseen ylijäämä jatkaa kasvuaan.

Juanin dollari- ja eurokurssi
201534k2.png
Lähde: Reuters


Näytä viikkokatsaus 2015/33 Näytä viikkokatsaus 2015/35