BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/34

​Venäjällä toimi heinäkuun lopussa 783 luottolaitosta, mikä on noin 10 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Supistuminen johtuu sekä toimilupien peruutuksista että pankkien yhdistymisistä. Keskuspankki on jatkanut vuonna 2013 aloitettua pankkisektorin puhdistamista ja on tämän vuoden aikana perunut jo 50 pankin toimiluvan. Toimilupansa menettäneet pankit ovat olleet pääasiassa keskisuuria tai pieniä. Kahdessa kolmanneksessa tapauksista perumisen syiden joukossa oli epäily väärinkäytöksistä kuten laittomista tilisiirroista tai rahanpesulainsäädännön rikkomisesta. Puolessa tapauksista perusteissa mainittiin taloudelliset syyt, kuten oman pääoman riittämättömyys tai maksukyvyttömyys.

Pankkien ongelmat ovat heijastuneet myös talletustakuurahastoon, sillä viime vuonna sieltä korvattiin talletuksia ennätykselliset 202 mrd. ruplaa (4 mrd. euroa) ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla vielä 107 mrd. ruplaa. Talletustakuurahaston varat ovatkin huvenneet vuoden 2013 alun 200 mrd. ruplan huipusta nykyiseen 30 mrd. ruplaan. Talletustakuuvirasto vakuuttaa selviävänsä jatkossakin korvausten maksusta, vaikka sen korvausvastuut heinäkuussa toimilupansa menettäneen Rossijski Kredit -pankin asiakkaille nousevat yli 40 mrd. ruplan. Talletustakuurahasto saa normaalisti rahoituksensa pääosin pankeilta keräämistään maksuista, mutta tarvittaessa rahastolle on maksettu myös valtion tukea. Jo viime vuonna valtion tuki muodosti huomattavan osan rahoituksesta ja tilanteen odotetaan jatkuvan samanlaisena tänäkin vuonna.

Viime vuoden heinäkuusta lähtien on käynnistetty parikymmentä uutta pankkifuusiota. Noin neljännes ostettavista pankeista on keskisuuria, ja loput ovat pieniä. Ostajat ovat pääasiassa keskisuuria pankkeja. Markkina-arvioiden mukaan  fuusioita on odotettavissa lisääkin.

Venäjän pankkisektori on edelleen keskittynyt, ja suurimmat pankit ovat valtion omistuksessa. Viiden suurimman pankin osuus pankkisektorin yhteenlasketusta taseesta oli heinäkuun lopussa 54 %. Ulkomaisessa enemmistöomistuksessa olevia pankkeja oli kesäkuun lopussa 106, ja niiden osuus pankkisektorin taseesta oli vajaat 13 %.


Näytä viikkokatsaus 2015/33 Näytä viikkokatsaus 2015/35