BOFIT Viikkokatsaus 33/2015

Euraasian talousliiton uudeksi jäseneksi Kirgisia, Kazakstanin WTO-neuvottelut pakettiin.



​Kirgisian jäsenyys Venäjän, Kazakstanin, Valko-Venäjän ja Armenian muodostamassa Euraasian talousliitossa astui voimaan 12.8. Muille jäsenmaille liittymisen vaikutukset jäänevät vaimeiksi, sillä Kirgisian talous on niitä selvästi pienempi ja köyhempi. Kirgisialle on tärkeää mm. työvoiman vapaa liikkuvuus, koska ulkomailta (lähinnä Venäjältä) saadut työtulot vastaavat noin neljännestä maan BKT:stä.

Kazakstan taas sai lähes 20 vuotta kestäneet WTO-neuvottelunsa päätökseen kesäkuussa ja heinäkuussa WTO:n jäsenmaat hyväksyivät sopimuksen. Kazakstanilla on lokakuun loppuun saakka aikaa ratifioida sopimus. Kazakstanin sitoumuksiin kuuluvat mm. tuontitullien keskimääräisen tason lasku 6,1 prosenttiin ja ulkomaiseen omistukseen kohdistuvien rajoitusten purkaminen useilla palvelusektoreilla. Kazakstanin jäsenyyden toteutuessa Valko-Venäjä on ainoa Euraasian talousliiton jäsenmaa, joka ei ole WTO:n jäsen. 

Euraasian talousliiton ja WTO:n jäsenyyden yhteensovittaminen on kuitenkin aiheuttanut hankaluuksia. Kirgisia on ollut WTO:n jäsen vuodesta 1998 ja Kazakstanin WTO-neuvottelut olivat jo pitkällä Euraasian talousunionia edeltävää tulliliittoa perustettaessa. Siksi maiden WTO-jäsenyyden puitteissa sopimat tullisidonnat ovat osin matalampia kuin Euraasian talousliiton ulkoinen tullitaso.

Nyt Venäjällä pelätään Kazakstanin muuta talousliittoa edullisempien tuontitullien johtavan kauttakulkutuontiin. Kirgisiassa taas huolta aiheuttaa tuontitullien nostaminen talousliiton jäsenyyden myötä, sillä maan tuonnista yli puolet tulee Kiinasta. Venäjä on luvannut 500 milj. dollaria Kirgisialle sen integraation tukemiseksi.     

Tullitasojen yhteensovittaminen vaatii mailta vielä lisäneuvotteluja. Esimerkiksi vuoden alussa Euraasian talousliittoon liittynyt Armenia nosti liittyessään tuontitullejaan ja on joutunut neuvottelemaan kompensoivista toimista WTO:ssa.