BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/33

​Rosstatin ennakkotiedon mukaan Venäjän BKT:n supistuminen kiihtyi huhti-kesäkuussa 4,6 prosenttiin. Samaan aikaan Venäjän tavaratuonnin dollarimääräinen arvo jäi 40 % pienemmäksi (euromääräinen 24 %) kuin vuotta aiemmin ja tullin ennakkotietojen mukaan tuonti sukelsi heinäkuussa jopa vielä hieman voimakkaammin. Erityisesti investointien heikko kehitys on heijastunut tuontiin. Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden tuonti putosi huhti-kesäkuussa lähes puoleen vuotta aiemmasta.   

EU:n, Yhdysvaltojen ja muiden maiden asettamien talouspakotteiden suora vaikutus Venäjän tuontiin on ollut lievä, koska kauppaan kohdistuvat rajoitukset ovat tarkasti rajattuja. Myöskään Venäjän vastapakotteena asettamat elintarvikkeiden tuontirajoitukset eivät koske kuin muutamaa prosenttia maan tavaratuonnista. Venäjän tuonti onkin supistunut hyvin voimakkaasti lähes kaikista maista, eikä ainoastaan pakotteita asettaneista maista.        

Venäjän tavaraviennin dollarimääräinen arvo supistui huhti-kesäkuussa 30 % vuotta aiemmasta lähinnä matalamman öljyn hinnan vuoksi. Raakaöljyn vientimäärä kasvoi yhä 7 % ja öljytuotteiden 10 % vuotta aiemmasta, vaikka kasvu hidastuikin selvästi ensimmäisestä neljänneksestä. Myös mm. eräiden metallien ja lannoitteiden vientimäärät kasvoivat huhti-kesäkuussa. Venäjän suurin vientimarkkina oli edelleen EU, jonne suuntautui puolet viennistä.

Tammi-kesäkuussa Venäjän tavaraviennin arvo supistui lähes 30 % vuotta aiemmasta ja oli hieman yli 180 mrd. dollaria. Tavaratuonnin arvo oli runsaat 90 mrd. dollaria eli lähes 40 % pienempi kuin vuotta aiemmin.   

Venäjän tavaratuonnin arvon vuosimuutos tammi-kesäkuussa
201533v1.png
Lähde: Venäjän tulli


Näytä viikkokatsaus 2015/32 Näytä viikkokatsaus 2015/34