BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/33

​Arvion mukaan yritysten ja pankkien ulkomaista velkaa erääntyy syys-joulukuussa todellisuudessa 35 mrd. dollaria tilastoidun 61 mrd. dollarin sijasta. Täsmennetyssä arviossa on pyritty puhdistamaan tilastoista konsernien sisäiset velat, koska keskuspankki katsoo niiden jälleenrahoituksen olevan hyvin todennäköistä. Arvio perustuu velanhoidon aiempaan kehitykseen ja 30 suurimmalle yritykselle tehtyyn kyselyyn.

Keskuspankki ei odota valuutan kysynnälle ulkomaisen velan maksuista johtuvaa ylimääräistä painetta loppuvuonna. Sen mukaan yrityksillä ja pankeilla on 135 mrd. dollarin arvosta likvidejä ulkomaisia varoja. Lisäksi velkaa voidaan rahoittaa vaihtotaseen ylijäämällä. Keskuspankki odottaa vaihtotaseen ylijäämän olevan 20-28 mrd. dollaria, jos öljyn hinta on 40-60 dollaria. Lisäksi se muistuttaa, että valuuttamääräisiin repo-luottoihin varattuja varoja on käyttämättä vielä 14 mrd. dollaria.

Syyskuussa odotettu ulkomaisten velkojen erääntymispiikki on herättänyt levottomuutta valuuttamarkkinoilla, kun rupla on viime viikkoina heikentynyt huomattavasti öljyn hinnan laskun vetämänä.


Näytä viikkokatsaus 2015/32 Näytä viikkokatsaus 2015/34