BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/32

​Vuoden toisella neljänneksellä Kiinaan virtasi ulkomaisia suoria sijoituksia 34 mrd. dollarin arvosta, 6 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kiinasta ulkomaille suuntautuneet suorat sijoitukset (pl. rahoitussektori) kasvoivat 29 % vuoden takaisesta ja olivat huhti-kesäkuussa 30 mrd. dollaria.

Kiinaan suuntautuvien suorien sijoitusten kasvu on vauhdittunut kuluvana vuonna. Suurista maista eniten suoria sijoituksia ovat tehneet Japani, Yhdysvallat ja Saksa. Huomattava osa sijoituksista virtaa Kiinaan kuitenkin finanssikeskusten ja veroparatiisien kautta, jolloin niiden perimmäinen kotimaa ei selviä virallisista tilastoista.

Viime syksystä alkaen kiinalaisyritysten on tarvinnut vain ilmoittaa ulkomaiset sijoitukset viranomaisille, kun sitä ennen vaadittiin lupa. Tänä kesänä suoria sijoituksia varten tarvittavan valuutan vaihtamista helpotettiin. Kiinalaisten tekemien suorien sijoitusten kasvu onkin kiihtynyt viimeisen vuoden aikana entisestään. Huomiota ovat herättäneet suuret sijoitukset mm. hotellialalle Yhdysvaltoihin sekä kiinteistöihin ja energia-alalle Eurooppaan. Kiinalaisyritysten tekemät suorat sijoitukset ovat kasvaneet vasta viime vuosina, joten niiden kanta on vielä suhteellisen vaatimaton.

Suorat sijoitukset Kiinaan ja Kiinasta
201532k1.png
Lähde: CEIC


Näytä viikkokatsaus 2015/31 Näytä viikkokatsaus 2015/33