BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/32

​Ensi marraskuussa IMF:n johtokunta päättää, liitetäänkö Kiinan juan kansainvälisenä varantovälineenä toimivan erityisnosto-oikeuden eli SDR:n (Special Drawing Rights) korivaluutaksi. Tällä viikolla IMF:n julkaisemassa taustaselvityksessä käydään läpi SDR-koriin kuuluvien valuuttojen kriteereitä ja keskustellaan laajasti juanin asemasta eri kriteereiden valossa.

SDR-korivaluutan täytyy ensinnäkin olla suurimpien vientimaiden joukkoon kuuluvan maan valuutta. Toiseksi valuutan täytyy olla vapaasti käytettävissä. Ensimmäisen kriteerin juan täytti jo edellisessä SDR-katselmuksessa viisi vuotta sitten. Juanin vapaata käytettävyyttä arvioidaan sen perusteella, kuinka laajasti valuuttaa käytetään erilaisissa rahoitusoperaatioissa ja eri markkinoilla.

IMF:n selvitys toteaa juanin kansainvälisen käytön lisääntyneen nopeasti, mutta jäävän yleisesti nykyisten korivaluuttojen dollarin, euron, jenin ja punnan taakse. IMF:n kyselyn mukaan vuonna 2014 jo 38 jäsenmaalla oli varannoissaan juaneita, mutta juanin osuus globaaleista varannoista oli vain runsas prosentti, millä se jäi SDR-valuuttojen lisäksi Australian ja Kanadan dollareiden taakse. Valuuttamarkkinoilla kaikkien nykyisten korivaluuttojen arvioidaan sulattavan SDR-operaatioihin liittyvät valuutanvaihdot pienemmin kurssivaikutuksin kuin minkä juan-markkinat sallivat.

Viime kädessä mahdollinen päätös juanin liittämisestä SDR-koriin perustuu IMF:n johtokunnan harkintaan. Myönteinen päätös edellyttää, että Kiina jatkaa pääomaliikkeiden avaamista, mihin se näyttää jo sitoutuneen. Markkinatoimijoiden toiveesta ja SDR-operaatioiden teknisen sujumisen varmistamiseksi IMF:n asiantuntijat suosittavat, että juania koskevasta marraskuun päätöksestä riippumatta nykyisen SDR-korin koostumusta ei kuitenkaan muutettaisi ennen syyskuun 2016 loppua.


Näytä viikkokatsaus 2015/31 Näytä viikkokatsaus 2015/33