BOFIT Viikkokatsaus 32/2015
IMF patistaa Venäjää toteuttamaan talousuudistuksia
Vuosittaisessa ns. Artikla IV -konsultaatioihin pohjautuvassa raportissaan kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi Venäjän BKT:n supistuvan tänä vuonna 3,4 % ja kasvun elpyvän hitaasti ensi vuonna 0,2 prosenttiin. Talouskehityksen keskeisimpänä riskinä IMF näkee geopoliittisten jännitteiden lisääntymisen, mutta myös mm. öljyn hinnan lasku ja sisäänpäin kääntyvä talouspolitiikka voivat johtaa ennakoitua heikompaan talouskehitykseen. Venäjällä on kuitenkin edelleen puskureita riskien pehmentämiseen lyhyellä aikavälillä.
Keskipitkällä aikavälillä IMF on huolissaan erityisesti julkisen talouden kestävyydestä öljyn hinnan pysyessä matalalla tasolla. Se kehottaa Venäjää muuttamaan budjettisääntöä siten, että sääntö ottaisi öljyn hinnan muutokset nopeammin huomioon ja painottaisi enemmän säästämistä. Julkisen sektorin menoissa voitaisiin säästää erityisesti uudistamalla eläkejärjestelmää, mutta myös mm. vähentämällä energiatukia ja kohdistamalla sosiaalimenoja tehokkaammin. Kustannusten vähentämiseksi IMF toivoo myös pankkisektorin tukitoimien räätälöintiä ja tarkempaa rajausta sekä väliaikaisten vakausvaatimusten lievennysten poistamista.
Pidemmällä aikavälillä IMF arvioi Venäjän talouden potentiaalisen kasvun hidastuneen 1,5 prosenttiin, koska talouden rakenteellisiin ongelmiin ei ole puututtu. Epäsuotuisa väestökehitys ja matala eläkeikä supistavat työvoimaa ja heikko liiketoimintaympäristö sekä puutteellinen infrastruktuuri vähentävät investointeja. Valtionyritysten suuri rooli taloudessa rajoittaa kilpailua ja tehokkuutta. Lisäksi monet viimeaikaiset talouden tukitoimet ovat luoneet markkinoille ylimääräisiä häiriöitä, jotka vaikeuttavat kasvua entisestään. Esimerkkeinä kasvua tukevista uudistuksista IMF mainitsee mm. eläkejärjestelmän uudistamisen, ulkomaankaupan esteiden vähentämisen ja valtion suurten investointiprojektien tarkemman seurannan.
Venäjän viranomaiset totesivat olevansa samaa mieltä uudistusten tarpeellisuudesta.