BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/31

​Arvopaperimarkkinoiden sääntelyelin CSRC kielsi tässä kuussa internetissä toimivia vertaislainapalveluita tarjoamasta rahoitusta uusiin osakesijoituksiin. Internetin sijoituspalveluita pidetään erityisen riskillisinä, sillä ne ovat tarjonneet sijoittajille suurta velkavipua korkealla korolla. Näitä toimijoita on Kiinassa yli 2 000. Perinteisesti ne ovat rahoittaneet lähinnä pienyrityksiä, mutta viime aikoina lainananto osakesijoituksiin on kasvanut nopeasti.

Internetin vertaislainapalvelut ovat vain pieni osa osakemarkkinoiden epävirallista lainarahoitusta. Pääosa rahoituksesta tulee erilaisten sijoitustuotteiden ja ns. sateenvarjorahastojen kautta. Mm. pankit ja sijoitusyhtiöt ovat kanavoineet rahoitusta sateenvarjorahastoihin varainhoitotuotteidensa kautta. Pankkien suorat osakemarkkinasijoitukset on Kiinassa kielletty. Osakemarkkinoiden epävirallisen lainarahoituksen koosta ei ole tietoa. Suurin osa arvioista vaihtelee 1700 ja 3 000 mrd. juanin välillä (250–440 mrd. euroa), eli noin 3–6 % osakemarkkinoiden koosta.

Arvopaperivälittäjien tarjoama virallinen velkarahoitus (margin financing) oli heinäkuun lopulla 1 400 mrd. juania (n. 3 % osakemarkkinoista), kun kesäkuun huipussa se oli 2 300 mrd. juania. Virallinen velkarahoitus on paremmin säänneltyä kuin epävirallinen lainarahoitus ja sille on suhteellisen tiukat ehdot. Arvopaperivälittäjien tarjoamaa lainaa on voinut saada noin kaksinkertaisesti suhteessa oman sijoituspääoman arvoon ja sijoitukset on rajoitettu vain tiettyihin osakkeisiin. Tammikuussa CSRC tarkensi sääntöjä niin, että välittäjät voivat tarjota lainaa vain sijoittajille, joiden sijoitusvarallisuus on vähintään 500 000 juania. Kesäkuussa varallisuusehdosta kuitenkin luovuttiin ja lainaehtoja helpotettiin muiltakin osin vastatoimena nopealle kurssilaskulle.

Osakekurssit laskivat Kiinassa maanantaina (27.7.) jyrkästi, minkä jälkeen luisu on tasoittunut.


Näytä viikkokatsaus 2015/30 Näytä viikkokatsaus 2015/32