BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/31

​Kevään aikana useat viranomaistahot Venäjällä arvioivat talouden pahimman luisun olevan ohi. Pääministeri Dmitri Medvedev totesi kuitenkin viime viikolla talouden palautumisen kasvuun voivan ajoittua tulevaan vuodenvaihteeseen. Toisaalta talousministeri Aleksei Uljukajev toisti tuoreeltaan ministeriön aiemman arvion, jonka mukaan talous elpyy vuoden kolmannesta neljänneksestä alkaen. Ministeriö odottaa inflaation laantuvan hieman nopeammin kuin loppukeväällä ennustettiin, mikä parantaa kotitalouksien reaalitulojen ja sen myötä yksityisen kulutuksen näkymää.

Vuosina 2000–2011 finanssiministerinä toiminut Aleksei Kudrin puolestaan arvioi talouden supistuvan edelleen tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä, joskin aiempaa loivemmin, ja kasvun koittavan vuoden 2016 ensimmäisen puoliskon aikana. Kudrin muistutti, että tuotannon luisu jyrkentyi vasta vuoden toisella neljänneksellä, ja viittasi etenkin investointien supistumiseen.

Odotuksia talouden elpymisestä ovat tarkkailijoiden mukaan tehneet maltillisemmiksi talouden syventyneet supistumislukemat. Talousministeriön arvion mukaan BKT oli toisella neljänneksellä 4,4 % pienempi kuin vuotta aiemmin, joskin kausitasoitettu BKT supistui kesäkuussa vain hiukan.

Lisäksi öljyn hinta on laskenut sen jälkeen, kun se ensin toipui vuoden 2014 toisen puoliskon pudotuksesta kevään mittaan, noin 65 dollariin tynnyriltä toukokuun alkupuoliskolla. Hinnan lasku jyrkentyi kesäkuun lopulla, ja öljyn hinta on ollut tällä viikolla alle 55 dollaria.

Öljynhinnan lasku sekä etenkin Kiinassa kesäkuun puolivälin jälkeen lisääntyneet rahoitusmarkkinoiden epävarmuudet ovat painaneet muiden nousevien talouksien valuuttojen ohella myös ruplaa, joka on ollut tällä viikolla noin 15 % heikompi kuin toukokuun lopulla niin euroon kuin dollariin nähden. Venäjän keskuspankki lopetti 28.7. päivittäiset valuuttaostot Venäjän valuuttamarkkinoilla viitaten markkinoiden volatiliteettiin. Keskuspankki aloitti ostot toukokuun puolivälissä kasvattaakseen vähitellen valuuttavarantoaan. Ruplan kurssikehityksen kannalta ostoilla (yleensä 200 milj. dollaria päivässä) ei ole ollut ratkaisevaa merkitystä.

Rupla ja keskuspankin valuutanmyynnit Venäjän markkinoilla
201531v1.png
Lähde: Venäjän keskuspankki


Näytä viikkokatsaus 2015/30 Näytä viikkokatsaus 2015/32