BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/30

​Yksityisen kiinteistömarkkinatietoa tuottavan SouFun-yrityksen mukaan asuntojen keskihinnat kääntyivät hienoiseen nousuun huhti-kesäkuussa. Asuntojen hinnat olivat kesäkuussa 3 % alemmat kuin vuosi sitten ja 3,5 % alemmat kuin hintojen ollessa korkeimmillaan viime vuoden huhtikuussa. Asuntojen keskihintojen noususta kesäkuussa kertoivat myös kaksi muuta yksityistä yritystä.

SouFunin seuraamista 99 kaupungista 44 kaupungissa hinnat laskivat edellisestä kuusta, kun viime syksynä hinnat laskivat jopa kolmessa neljästä kaupungista. China Real Estate Information Corporationin mukaan hinnat nousivat noin joka toisessa sen seuraamista 288 kaupungista. Myös Kiinan tilastoviraston 70 kaupungin hintavertailussa uusien kiinteistöjen hinnat nousivat kesäkuussa 27 kaupungissa (toukokuussa 20:ssa). Erityisesti hinnat ovat nousseet suurissa kaupungeissa, kuten Pekingissä, Shanghaissa ja Guangzhoussa (+2 % toukokuusta), sekä Shenzhenissä (+7 %). Silti lähes puolissa tilastoviraston seuraamista kaupungeista hinnat yhä laskevat. Erityisesti pienemmät kaupungit kärsivät asuntojen ylitarjonnasta.

Viime syksyn aikana viranomaiset tukivat asuntomarkkinoita helpottamalla toisen asunnon ostamiseen liittyviä ostorajoituksia. Keskuspankki on laskenut kevään ja kesän aikana viitekorkoja sekä joidenkin pankkien reservivarantovaatimuksia. Jotkin paikallishallinnot ovat myös ostaneet myymättä jääneitä asuntoja myydäkseen niitä edullisesti eteenpäin vähävaraisille kotitalouksille.

Osakemarkkinoiden kasvava epävarmuus saattaa osaltaan lisätä turvallisempana pidettyjen kiinteistösijoitusten kysyntää. Kesäkuun loppupuolella laaditun China Household Finance -kyselyn perusteella kasvava osa osakemarkkinoille sijoittaneista kotitalouksista on vetänyt sijoituksiaan osakkeista ja sijoittanut sen sijaan asuntoon.

Asuntojen keskihinta ja niiden kaupunkien lukumäärä, joissa hinnat laskivat edellisestä kuukaudesta
201530k1.png
Lähde: SouFun, Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/29 Näytä viikkokatsaus 2015/31