BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/30

​Kiinan keskuspankki ilmoitti tällä viikolla sääntömuutoksesta, joka avaa joillekin ulkomaisille institutionaalisille sijoittajille pääsyn Manner-Kiinan pankkienvälisille joukkovelkakirjamarkkinoille. Aiemmin kaikkien ulkomaisten sijoittajien tuli saada sijoituksiaan varten lupa keskuspankilta. Nyt keskuspankit, kansainväliset rahoitusinstituutiot (kuten Maailmanpankki) ja valtioiden omistamat sijoitusrahastot voivat sijoittaa markkinoille ilman kiintiöitä ja etukäteislupaa.

Manner-Kiinan pankkienväliset velkakirjamarkkinat ovat kasvaneet viime vuosina nopeasti lähes 6 000 mrd. dollariin ja ovat tällä hetkellä yhdet maailman suurimmista. Ulkomaisten sijoittajien hallussa (pääosin keskuspankeilla) on vain pari prosenttia koko markkinasta. Ulkomaiset sijoittajat voivat sijoittaa vapaasti Hongkongissa liikkeelle laskettuihin juanmääräisiin Dim Sum -velkakirjoihin, joiden markkina on kuitenkin paljon Manner-Kiinan markkinaa pienempi.

Juanin selvitykseen osallistuvilla ulkomaisilla pankeilla on ollut oikeus sijoittaa Manner-Kiinan pankkienvälisille joukkovelkakirjamarkkinoille vuodesta 2010 lähtien. Kesäkuussa keskuspankki avasi näille pankeille pääsyn myös Manner-Kiinan repo-markkinoille. Takaisinostosopimusten (repo) liikkeellelaskulla saadut juan-varat voidaan kotiuttaa myös Kiinan ulkopuolella. Kiinalaisen ICBC:n Singaporessa sijaitseva tytäryhtiö oli ensimmäinen ulkomainen pankki, joka laski tällä viikolla liikkeelle repo-lainan Manner-Kiinassa. Yhteensä Manner-Kiinan ulkopuolella sijaitsevia pankkeja, joilla on pääsy mantereen pankkienvälisille joukkovelkakirja- ja repo-markkinoille, on yli 100.

Heinäkuun alussa aloitettiin uusi yhteistyöohjelma, jonka puitteissa mannerkiinalaiset ja hongkongilaiset omaisuudenhoitoyhtiöt voivat myydä viranomaisten hyväksymiä rahastosijoituksia toistensa markkinoilla. Tämä avaa kiinalaisille yksityissijoittajille mahdollisuuden sijoittaa ulkomaisiin rahastoihin ja mahdollistaa kiinalaisten yhtiöiden rahastojen myynnin myös kansainvälisille sijoittajille. Ohjelman kautta tehdyille sijoituksille on tällä hetkellä 300 mrd. juanin (49 mrd. dollaria) kokonaiskiintiö molempiin suuntiin. Noin 850 rahastoa Manner-Kiinassa ja 100 Hongkongissa voivat hakea mukaan ohjelmaan.

Ulkomaiset sijoittajat ovat voineet tehdä sijoituksia tiettyihin Shanghain pörssissä listattuihin osakkeisiin Hongkongin pörssin kautta viime vuoden loppupuolella avatun yhteistyöohjelman puitteissa. Samanlainen ohjelma on suunnitteilla Shenzhenin ja Hongkongin pörssien välille. Näiden ulkopuolella ulkomaiset arvopaperisijoitukset Manner-Kiinaan on rajoitettu kiintiöin QFII- ja RQFII-ohjelmiin hyväksytyille sijoittajille. Molempien ohjelmien sijoituskiintiöitä on kasvatettu kuluvana vuonna nopeasti. QFII-ohjelman yhteenlaskettu kiintiö oli kesäkuun lopussa 76 mrd. dollaria (30 % kasvua vuodentakaisesta) ja juanmääräisen RQFII-ohjelman kiintiö yhteensä 391 mrd. juania (64 mrd. dollaria, 112 % enemmän kuin kesäkuussa 2014).


Näytä viikkokatsaus 2015/29 Näytä viikkokatsaus 2015/31