BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/30

​Kausitasoitettu vähittäiskaupan määrä pysyi edelleen kesäkuussa käytännössä ennallaan ja lähes kymmenesosan pienempänä kuin vuotta aiemmin. Kotitalouksien reaalitulojen laskua on hieman lieventänyt inflaation vähittäinen hidastuminen viime talven hintojennousuryöpyn jälkeen. Lisäksi nimellispalkkojen nousutahti niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla on elpynyt hieman huolimatta taantumasta. Vuodentakaiseen tasoon nähden palkat olivat touko-kesäkuussa 6–7 % suuremmat mutta kuluttajahinnat edelleen 15–16 % korkeammat.

Kulutusta on painanut myös kotitalouksien nettomääräisen luotonoton kääntyminen negatiiviseksi. Viimeksi kulunutta vuoden jaksoa tarkasteltaessa pankkien myöntämien kotitalousluottojen kanta ei ole muuttunut, eli kotitalouksien pankkivelan maksut ovat vastanneet niiden luotonottoa. Tämän vuoden alusta alkaen velanmaksut ovat kuitenkin ylittäneet luotonoton reippaasti, jopa samassa määrin kuin vuoden 2009 taantumassa.

Tämän lisäksi pankeissa olevien kotitalouksien varojen määrä on viime vuoden lopun pudotuksen jälkeen elpynyt siinä määrin voimakkaasti, että kotitalouksilta on tämän vuoden aikana virrannut poikkeuksellisen paljon enemmän rahaa pankeille kuin pankeilta kotitalouksille. Pankkivarojensa lisäämisen kotitaloudet ovat kattaneet huomattavilta osin vähentämällä käteisrupliaan ja -valuuttojaan.


Näytä viikkokatsaus 2015/29 Näytä viikkokatsaus 2015/31