BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/24

​​Kiinan ulkomaankauppatilastojen mukaan maan viennin arvo supistui toukokuussa 2 % ja tuonnin arvo 18 %. Toukokuun kauppataseen ylijäämä kasvoi taas lähelle ennätyksellistä 60:tä mrd. dollaria. Viimeisen kolmen kuukauden jaksolla viennin arvo oli 8 % pienempi ja tuonnin arvo 16 % pienempi kuin maalis-toukokuussa 2014.

Tuonnin arvon huomattava lasku johtuu pääosin energian ja raaka-aineiden halpenemisesta, mutta myös tuontimäärät ovat viime kuukausina olleet keskimäärin muutaman prosentin pienemmät kuin vuosi sitten. Raakaöljyä Kiinaan on kuitenkin maalis-toukokuussa tuotu 4 % enemmän kuin vuonna 2014. Myös vientihinnat ovat olleet hienoisessa laskussa, ja vientimäärät ovat jääneet viime vuotta pienemmiksi.

Tuontimäärien supistuminen vahvistaa kuvaa Kiinan talouskasvun hidastumisesta. Vientikehitykseen ovat puolestaan vaikuttaneet vientimarkkinoiden kasvun ohella valuuttakurssimuutokset. Juanin dollarikurssi on viimeisen vuoden ollut suhteellisen vakaa, minkä seurauksena juan on vahvistunut suhteessa muiden kauppakumppaneiden valuuttoihin. Tässä voi olla osaselitys sille, että Kiinan vienti on viime kuukausina jatkanut kasvua Yhdysvaltoihin, kun taas euroalueelle ja Japaniin vienti on ollut 10–15 prosentin laskussa.

Kiinnostavaa on todeta jatkojalostustuotannon osuuden voimakas väheneminen tavaraviennissä. Kiinan ulkomaankauppatilastojen mukaan kansainvälisiin tuotantoketjuihin liittyvän jatkojalostuksen osuus viennistä oli vuosikymmen alussa yli 50 %, mutta tasaisen laskun jälkeen tämän vuoden tammi-toukokuussa osuus oli enää 40 %. Tuonnin rakenteessa ei ole nähtävissä samanlaista muutosta, vaan jatkojalostukseen laskettavan tuonnin osuus on pysytellyt 30 prosentin paikkeilla.

Kiinan ulkomaankauppa
201524k1.png
Lähde: Bloomberg


Näytä viikkokatsaus 2015/23 Näytä viikkokatsaus 2015/25