BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/21

Suorien sijoitusten virrat niin Kiinaan kuin Kiinasta olivat tammi-maaliskuussa reippaassa kasvussa. Suorien sijoitusten virta Kiinaan oli noin 35 mrd. dollaria, 11 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kiinasta ulkomaille suuntautuvat suorat sijoitukset kasvoivat 30 % vuoden takaisesta ja olivat 26 mrd. dollaria.

Vaikka Kiinan ulkomaille tekemät suorat sijoitukset ovat kasvaneet voimakkaasti jo useamman vuoden ajan, ovat Kiinaan suuntautuneet suorat sijoitukset vielä pysytelleet suurempina. Sijoitusvirtojen ero on kuitenkin supistunut tasaisesti ja on viimeisen vuoden aikana puolittunut. Kun Kiinan ulkomaisiin suoriin sijoituksiin lisätään vielä rahoitussektorin sijoitukset, joita koskevat tilastot valmistuvat viiveellä, ovat ulkomaille suuntautuvat sijoitukset lähes yhtä suuret kuin Kiinan suuntautuvat.

Kiinaan suuntautuvien sijoitusten kasvu on viime vuosina hidastunut talouskasvun hidastuttua niin Kiinassa kuin maailmalla. Sen sijaan Kiina pyrkii aktiivisesti lisäämään yritystensä ulkomaisia suoria sijoituksia, joten virtojen välinen ero saattaa kuroutua umpeen pian.

Viime vuonna Kiinaan tehtiin OECD:n tilastojen mukaan enemmän suoria sijoituksia kuin mihinkään muuhun maahan Yhdysvaltojen jäätyä toiseksi. Ulkomailta Kiinaan tehtyjen suorien sijoitusten kanta on vielä pitkään huomattavasti suurempi kuin Kiinasta ulkomaille tehtyjen.

Suorat sijoitukset Kiinaan ja Kiinasta
201521k2.png
Lähde: CEIC


Näytä viikkokatsaus 2015/20 Näytä viikkokatsaus 2015/22