BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/21

Konsolidoidun budjetin (federaatiobudjetin, alue- ja kuntabudjettien sekä valtion sosiaalirahastojen) tulot lisääntyivät tammi-maaliskuussa nimelliseltä rupla-arvoltaan prosentin vuodentakaisesta. Siten inflaatiosta puhdistettuna eli reaalisesti tulot vähenivät todella paljon.

Tulot öljy- ja kaasusektorin vientitulleista ja tuotantoveroista, jotka ovat lähes kaikki dollarimääräisiä, olivat nimellisestikin 15 % pienemmät kuin vuotta aiemmin ja tammi-huhtikuussa peräti viidesosan pienemmät. Näitä verotuloja on vähentänyt öljyn hinnan putoaminen ja toisaalta lisännyt ruplan heikkeneminen. Lisäksi tulojen muutokseen on vaikuttanut tämän vuoden alussa voimaanastunut öljyverotuksen uudistus, jolla öljyn vientitullia laskettiin ja öljyn tuotantoveroa korotettiin. Muita konsolidoidun budjetin tuloja kertyi tammi-maaliskuussa 8 % enemmän kuin vuoden 2014 vastaavalla jaksolla.

Konsolidoidun budjetin menot kasvoivat tammi-maaliskuussa nimellisesti viidesosan vuodentakaisesta. Menojen kärjessä nousivat etupainotteisesti lisätyt puolustusmenot, peräti 50 % (tammi-huhtikuussa 45 %). Lisäksi eläkemenot kuten myös muut sosiaalimenot kasvoivat noin 30 %. Muista suurista menoluokista menot talouden eri sektoreille ja asuntosektorille kasvoivat noin 10 %. Koulutuksen ja terveydenhoidon menot pysyivät nimellissummiltaan samoina kuin vuotta aiemmin, ja menot sisäisen turvallisuuteen ja järjestykseen vähenivät hieman.

Federaatiobudjetin tulot vähenivät tammi-maaliskuussa runsaat 2 % vuodentakaisesta (tammi-huhtikuussa yli 4 %). Alue- ja kuntabudjettien sekä valtion sosiaalirahastojen tulot supistuivat jyrkästi. Tulojen heikentymistä paikattiin lisäämällä tuntuvasti federaatiobudjetista aluebudjetteihin ja sosiaalirahastoihin kohdistettuja varojensiirtoja.

Konsolidoidun budjetin vajeeksi muodostui tammi-maaliskuussa 2,5 % BKT:stä.

Valtiontalouden tulot ja menot, kolmen kuukauden summan %-muutos vuodentakaisesta
201521v1.png
Lähteet: Finanssiministeriö ja Rosstat


Näytä viikkokatsaus 2015/20 Näytä viikkokatsaus 2015/22