BOFIT Viikkokatsaus 2015/20

Kiinan siirtotyöläisten määrän kasvu hidastuu



Kiinan työmarkkinoiden erityispiirre ovat maaseudulta kaupunkeihin töihin tulevat miljoonat siirtotyöläiset. Työmarkkinatilastojen yhteydessä julkaistun siirtotyöläiskyselyn mukaan siirtotyöläisiä oli viime vuonna 274 miljoonaa, mikä oli 5 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Siirtotyöläisten määrän kasvu on hidastunut jo useamman vuoden ajan ja on nyt lähellä kahta prosenttia vuodessa.

Siirtotyöläisillä ei ole virallista asumisoikeutta (hukou) kaupungeissa, ja töiden loppuessa he usein palaavat kotipaikkakunnilleen, sillä monet sosiaalipalvelut ovat edelleen sidottuja asumisoikeuteen. Siirtotyöläiset lisäävät työmark-
kinoiden joustavuutta, mutta tekevät toisaalta työmarkkinoiden tilanteen arvioimisen vaikeaksi, sillä siirtotyöläisiä ei huomioida julkaistuissa työttömyystilastoissa.

Siirtotyöläisten koulutustaso on perinteisesti matala, ja he ovat työllistyneet matalapalkkaisille aloille mm. kokoonpanoon, teollisuuteen ja rakentamiseen. Lähes loputon määrä matalapalkkaisia siirtotyöläisiä on osaltaan auttanut Kiinan taloutta kasvamaan nopeasti, eikä laajamittaista pulaa työvoimasta ole päässyt syntymään edes vauhdikkaimmin kehittyvällä rannikkoseudulla. Työmarkkinoiden paineista kertovat kuitenkin nopeasti nousevat palkat.

Siirtotyöläisten määrän kasvun hidastuminen kertoo työmarkkinoiden rakennemuutoksesta. Heikosti koulutetun, matalapalkkaisen työvoiman kysyntä supistuu, kun kokoonpanoteollisuutta siirtyy matalampien palkkakustannusten maihin. Talouden kehitys ja rakennemuutokset siirtävät tuotannon painopistettä matalan jalostusasteen teollisuudesta mm. palvelusektorille. Toisaalta siirtotyöläisten määrän kasvun hidastuminen kertoo siitä, että yhä suurempi osuus työvoimasta löytää työtä kotipaikkakunnaltaan eikä suuriin kaupunkeihin muuttaminen ole välttämätöntä.