BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/20

Maanantaista 11.5. alkaen keskuspankin viitekorkoja laskettiin 0,25 prosenttiyksiköllä. Pankkien myöntämien vuoden mittaisten luottojen viitekorko on nyt 5,1 % ja talletusten viitekorko 2,25 %. Korkojen alentamisen taustalla ovat heikentyneet kasvunäkymät ja hidas inflaatio. Huhtikuussa kuluttajahintojen kasvuvauhti kiihtyi vain aavistuksen 1,5 prosenttiin, ja tuottajahinnat olivat maaliskuun tapaan 4,6 % alemmat kuin vuosi sitten.

Viitekorkojen alentamisen merkitys reaalitaloudelle on vähäinen, sillä luottokorot vapautettiin säännöstelystä jo kesällä 2013. Interbank-markkinoilla korot sen sijaan ovat maalis-toukokuussa laskeneet voimakkaasti, mutta tämä ei vielä näy yleisöluottojen alkuvuoden koroissa (kuvio).

Viitekorkojen alentamista tärkeämpää on, että  keskuspankki jatkoi talletuskorkojen sääntelyn purkamista. Nyt pankit voivat maksaa talletuksille 50 % viitekorkoa suurempaa korkoa, kun aiemmin korkokatto oli 30 %. Talletuskoron yläraja nousi siis 3,38 prosenttiin. Vaikka Kiinan pankkijärjestelmä ja rahapolitiikka eivät valtion pankkien keskeisen roolin takia toimi vielä läpinäkyvästi ja markkinapohjaisesti, talletuskorkojen muodollinen vapauttaminen ei enää ole iso askel.

Pankkiluottojen keskikorko, %
201520k1.png
Lähde: Macrobond, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2015/19 Näytä viikkokatsaus 2015/21