BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/20

Kaasua vietiin Keskuspankin tilastojen mukaan noin 175 mrd. m3. Erityisen voimakkaasti, 44 %, supistui vienti Ukrainaan, jonne kaasua toimitettiin 15 mrd. m3. Vienti Eurooppaan ja Turkkiin supistui 9 % ja oli 126 mrd. m3. Tämän lisäksi kaasun vientiputkistoja hallitseva Gazprom välitti Eurooppaan 20–30 mrd. m3 kaasua Keski-Aasian maista, lähinnä Kazakstanista, Turkmenistanista ja Uzbekistanista. Gazpromin tietojen mukaan yhtiö myi viime vuonna 147 mrd. m3 kaasua Euroopan ja Turkin markkinoille.

Putkikaasun pääasiallisia vientireittejä on neljä: Itämeren pohjassa kulkeva Nord Stream, Mustanmeren poikki Turkkiin vievä Blue Stream, Valko-Venäjän halki kulkeva Jamal-Eurooppa sekä Ukrainan kautta kulkeva Druzhba-putkisto. Näistä Druzhba on ylivoimaisesti suurin ja merkittävin. Sen kautta kulkee yhä noin puolet EU-maihin menevästä kaasusta.

Vähentääkseen kauttakulun riippuvuutta Ukrainasta Gazpromin johtama konsortio valmisteli pitkään Mustanmeren poikki Bulgariaan johtavan South Stream  siirtoputken rakentamista. Joulukuussa 2014 hankkeesta kuitenkin luovuttiin lähinnä EU:n vastustuksen takia. Samalla Gazprom ilmoitti suunnittelevansa vastaavan siirtoputken vetämistä Mustanmeren alitse Turkkiin, josta kaasu voitaisiin kuljettaa sekä Turkin että EU-maiden markkinoille. Tämä Turkish Streamiksi nimetty hanke odottaa vielä maiden lopullista hyväksyntää.

Syyskuussa 2014 aloitettiin virallisesti ensimmäisen Aasian markkinoille suuntautuvan kaasuputken rakentaminen. Vuosi sitten Gazprom ja Kiinan CNPC solmivat 30 vuoden kaasuntoimitussopimuksen, jonka mukaan tätä itäistä reittiä pitkin toimitetaan vuosittain 38 mrd. m3 kaasua Kiinaan. Siperian voimaksi nimetyn siirtoputken on määrä olla käytössä vuonna 2019.

Siperian voima -putkisto ja sen edellyttämät investoinnit Itä-Siperiaan Jakutian ja Irkutskin alueen kaasukenttiin ovat mittasuhteiltaan ja kustannuksiltaan valtava hanke. Venäjä on sitkeästi pyrkinyt sopimaan Kiinan kanssa kaasutoimituksista läntistä reittiä pitkin, jonne kaasu saataisiin käytössä olevilta Länsi-Siperian kentiltä. Gazprom ja CNPC sopivatkin 8.5. Kiinan presidentin Xi Jinpingin Moskovan-vierailun yhteydessä tämän läntisen eli Altain kaasuputken rakentamisesta. Sopimuksen yksityiskohdista tosin ei ole tietoa.

Toistaiseksi Venäjältä viedään maakaasua Aasian markkinoille vain nesteytettynä. Nesteytetyn maakaasun (LNG) tuotanto ja vienti pysyivät viime vuonna edellisvuoden tasolla noin 14 mrd. kuutiometrissä. Nesteytettyä maakaasua tuottaa tällä hetkellä vain yksi laitos, Sahalin II Kaukoidässä. Jamalin niemimaan pohjoiskärkeen on rakenteilla yksityisen kaasuyhtiön Novatekin enemmistöomistama LNG-terminaali, ja lisäksi Gazpromilla on suunnitelmia LNG-laitosten rakentamiseksi Suomenlahdelle Ust-Lugaan sekä Kaukoitään Vladivostokiin. Nämä suunnitelmat tuskin etenevät lähivuosina.


Näytä viikkokatsaus 2015/19 Näytä viikkokatsaus 2015/21