BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/19

Toukokuun alussa luovuttiin harvinaisiksi maametalleiksi luokiteltujen 17 mineraalin sekä volframin ja molybdeenin vientitulleista. Hintavaikutusten odotetaan kuitenkin pysyvän pieninä, sillä samaan aikaan kyseisille metalleille asetettiin myyntihintaan perustuva luonnonvarojen käyttövero, joka vaihtelee 7 ja 27 prosentin välillä. Myös tiettyjen alumiinituotteiden vientitullit poistettiin. Kiinan alumiiniteollisuus on pitkään kärsinyt ylikapasiteetista.

Tammikuussa Kiina poisti harvinaisten maametallien vientikiintiöt. Kiintiöiden supistaminen vuonna 2010 aiheutti maametallien maailmanmarkkinahinnan nopean nousun, ja viime vuonna WTO tuomitsi kiintiöt järjestön sääntöjen vastaisina. Tällä hetkellä Kiina ei ole osallisena vastaavissa laajoissa kauppakiistoissa.

Vientikiintiöillä ja veroilla on suojeltu Kiinan omaa jalostusteollisuutta. Virallisesti kiintiöitä on perusteltu ympäristösyillä. Ylikapasiteetista kärsiviä maametallialan yrityksiä on yhdistetty perustamalla kuusi isompaa alan toimijaa. Myös laittomia kaivoksia on suljettu. Tämän toivotaan vähentävän maametallien laajaa harmaata tuotantoa ja salakuljetusta sekä lisäävän alan kannattavuutta. Kiina tuottaa yli 80 % maailman harvinaisista maametalleista ja varannoista Kiinassa sijaitsee arvioiden mukaan vajaa neljännes.


Näytä viikkokatsaus 2015/18 Näytä viikkokatsaus 2015/20