BOFIT Viikkokatsaus 2015/19
Kiinan työmarkkinoita tuetaan politiikkamuutoksilla
Kiinan hallitus kertoi huhtikuun lopulla pyrkivänsä helpottamaan työmarkkinoiden tilannetta mm. yrittäjille suunnatuilla verohelpotuksilla ja edullisilla lainoilla sekä yrityksen perustamiseen liittyvän byrokratian karsimisella. Verohelpotuksia saisivat esimerkiksi yritykset, jotka palkkaavat puoli vuotta työttömänä olleita työnhakijoita, sekä kotipaikalleen yrittäjiksi palaavat siirtotyöläiset.
Viime viikolla julkaistujen tilastojen mukaan kaupunkialueiden uusien työpaikkojen määrän kasvu hidastui ensimmäisellä neljänneksellä ja oli hitaimmillaan sitten vuoden 2009. Työpaikkojen lukumäärä kasvoi 3,24 miljoonalla, mikä on lähes 6 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Työllisyystilanteessa on suuria alueellisia eroja. Kiinan itäisissä provinsseissa avoimien työpaikkojen ja työnhakijoiden määrät vähenivät lähes samassa suhteessa. Sen sijaan maan keskiosissa avoimien työpaikkojen määrä supistui huomattavasti enemmän kuin työnhakijoiden määrä. Koko maassa avoimien työpaikkojen määrä oli tammi-maaliskuussa noin 16 % pienempi kuin vuosi sitten, mutta myös työnhakijoiden määrä oli supistunut 15 % vuodentakaisesta. Siten kaupunkialueiden virallinen työttömyysaste ei juuri muuttunut. Maaliskuun lopussa se oli 4,05 %.
Julkaistu työttömyysaste on viimeisen vuosikymmenen ajan pysytellyt 4,0–4,3 prosentissa, mutta se aliarvioi todellista työttömyyttä. Viranomaisilla on käytössään vielä julkaisematon työttömyysastetta paremmin kuvaava indikaattori, joka kertoo noin prosenttiyksikön korkeammasta työttömyydestä, mutta siinäkään ei tiettävästi ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Työmarkkinoita tukemaan tarkoitetut toimet voivat kuitenkin viitata työmarkkinoiden tilanteen heikkenemiseen. Viranomaiset ovat ilmoittaneet työllisyyden tukemisen olevan talouspolitiikan keskeinen tavoite. Samalla he ovat vihjanneet, että kasvutavoitteesta voidaan joustaa, kunhan työllisyyskehitys pysyy hyvänä. Kiinan tulisikin BKT:n kasvutavoitteiden sijaan keskittyä todellisen hinta- ja työllisyyskehitykseen.