BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/19

Yksityinen kulutus on alkanut supistua tuntuvasti kautta Venäjän. Kaikilla Venäjän 8 suuralueella eli federaatiopiireissä kuluttajien ostovoimasta kertova vähittäiskaupan myynnin määrä väheni tammi-maaliskuussa vuotta aiemmasta. Väheneminen oli suurempaa tai lähes yhtä suurta kuin kriisivuonna 2009.

Viime vuonna vähittäiskaupan myynti pieneni 15:llä Venäjän 83 hallintoalueesta, ja tänä vuonna tilanne on heikentynyt edelleen. Tammi-maaliskuussa vähittäiskaupan myynti supistui vuotta aiemmasta jo 73 alueella, joista 18:ssa vähennystä oli yli 10 %. Eniten ovat kärsineet mm. Murmanskin alue, Tatarstan ja Novosibirskin alue.

Teollisuustuotannon lievä väheneminen tammi-maalis-kuussa ei ole jakautunut tasaisesti Venäjän eri osiin. Federaatiopiireistä tuotanto väheni selvästi ainoastaan Keskisessä federaatiopiirissä. Siellä tuotantoa oli peräti 10 % vähemmän kuin vuotta aiemmin etenkin siksi, että Moskovan alueella pudotusta oli lähes 25 %, Moskovan kaupungissa 15 % ja autoteollisuusklusteristaan tunnetulla Kalugan alueella 7 %. Luoteisessa federaatiopiirissä suurin tuotannon pudotus, yli 7 %, oli Pietarissa. Kaikissa muissa federaatiopiireissä tuotanto pysyi suunnilleen ennallaan.

Vähittäiskaupan myynnin määrä federaatiopiireissä ja suurimmissa kaupungeissa, % muutos vuodentakaisesta, 2007–1Q2015
201519v2.png
Lähde: Rosstat


Näytä viikkokatsaus 2015/18 Näytä viikkokatsaus 2015/20