BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/19

Venäjä alkoi suunnitella omaa maksukorttijärjestelmää sen jälkeen, kun Visa ja MasterCard viime vuoden maaliskuussa keskeyttivät maksujen välityksen joiltakin venäläispankeilta, jotka olivat Yhdysvaltojen Venäjään kohdistamalla pakotelistalla. Jotta maksujen välitykseen ei voitaisi ulkomailta käsin vaikuttaa, muutti duuma maksujärjestelmälakia niin, että kaikki Venäjällä tapahtuvat korttimaksut on selvitettävä Venäjän kansallisessa järjestelmässä. Samalla alettiin rakentaa järjestelmää, jolla korttimaksujen selvitys konkreettisesti tehdään. Aikaa muutosten toteuttamiselle annettiin tämän vuoden maaliskuun loppuun asti.

Visa ja MasterCard, jotka hoitavat 95 % Venäjän korttimaksuista, ovat parhaillaan siirtämässä maksujen selvitystä venäläiseen järjestelmään, mihin niitä on kannustanut uhka toiminnan tulevaisuudesta. Jos luottokorttiyhtiöiden maksuja ei selvitetä Venäjällä, on niiden talletettava keskuspankkiin takuusumma, joka on niin suuri, että se voi jopa estää yhtiöiden toiminnan maassa.

Viranomaisten seuraavana tavoitteena on, että kansallisen maksukorttijärjestelmän puitteissa lasketaan ennen vuoden loppua liikkeelle oma venäläinen maksukortti. Pidemmän aikavälin päämääränä on kortin saaminen kansainväliseen käyttöön.


Näytä viikkokatsaus 2015/18 Näytä viikkokatsaus 2015/20