BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/18

Shanghain pörssissä ylitettiin huhtikuussa osakkeiden 1 000 mrd. juanin (150 mrd. euron) päivävaihto. Osakekauppaa käydäänkin nyt eniten juuri Shanghaissa. Myös Shenzhenin pörssin vaihto on suurempi kuin kolmanneksi vaihdetuimman New Yorkin pörssin. Markkina-arvoltaan Manner-Kiinan osakemarkkinat olivat viime vuoden lopussa Yhdysvaltojen jälkeen suurimmat, ja huhtikuussa yksin Shanghain pörssi nousi Tokion ohi maailman 3. suurimmaksi NYSEn ja Nasdaqin jälkeen. Manner-Kiinan osakemarkkinoiden arvo on jo lähes 90 % BKT:stä, yli kaksinkertainen vuoteen 2013 verrattuna.

Vuodentakaiseen verrattuna osakekurssit ovat nousseet noin 120 %. Yrityksen hinnan ja tuloksen suhdetta kuvaava P/E-luku on myös keksimäärin yli kaksinkertaistunut, ja on Shanghaissa 23 ja Shenzhenissä 52. Useiden yritysten suhdeluvut ovat erittäin korkeita. Tarkkailijat huomauttavat, että esimerkiksi Kiinan teknologiaosakkeet ovat nyt kaksi kertaa kalliimpia kuin Yhdysvalloissa IT-kuplan aikaan.

Arvopaperimarkkinoita sääntelevä CSRC on hyväksynyt kuluvana vuonna jo 123 yrityksen listautumisannit, kun viime vuonna uusia listautumisia oli 125. Hyväksymisprosessi on nykyisellään monimutkainen ja satoja yrityksiä odottaa listautumista. Kansankongressi käsittelee parhaillaan arvopaperilainsäädännön muuttamista siten, että viranomaishyväksynnän sijaan listautumiseen riittää rekisteröinti ja pörssit voivat päästää uusia yrityksiä markkinoille.

Markkinoilla spekuloidaan kurssinousun kestävyydestä. Hinnannousu mahdollistaa yritysten velkamarkkinoita edullisemman rahoituksen hankinnan, mutta markkinoilla on yhä enemmän piensijoittajia, jolloin kurssilasku vaikuttaisi erityisesti heidän varallisuuteensa. Lainarahalla käytävän osakekaupan ehtoja on osittain kiristetty, mutta tämä ei ole tuntuvasti hillinnyt velkarahalla käytävän kaupan kasvua. Osakkeiden lyhyeksi myyntiä puolestaan helpotettiin.

Osakemarkkinoiden kehitys Manner-Kiinassa
201518k1.png
Lähde: Bloomberg


Näytä viikkokatsaus 2015/17 Näytä viikkokatsaus 2015/19