BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/18

Yritysten maksuongelmien kasvu on näkynyt jo jonkin aikaa, mutta ensimmäinen kotimaisen julkisesti noteeratun yritysvelkakirjan maksujen laiminlyönti tapahtui vasta maaliskuussa 2014. Huhtikuussa 2015 ensimmäinen valtionyritys laiminlöi korkomaksut. Viime viikolla puolestaan koettiin ensimmäinen kiinalaisyrityksen ulkomaiseen velkakirjaan liittyvä maksulaiminlyönti, ja uusista ongelmista spekuloidaan avoimesti. Myös pankkien hoitamattomat luotot ovat kasvaneet nopeasti, vaikka roskaluottojen osuus kaikista luottoista onkin ehkä vielä pieni.

Aikaisemmin julkinen sektori hoiti monet maksuongelmat välttääkseen markkinahäiriöt. Siten yllä olevat tapaukset ovat merkki toivotusta muutoksesta kohti tiukempaa markkinakuria. Suuresta näkyvyydestä huolimatta niiden markkinavaikutukset ovat jääneet rajoitetuiksi.

Maksuongelmat muistuttavat kuitenkin myös kasvun hidastumisen, yritysten voittojen laskun ja nopeasti kasvaneen velkataakan synnyttämistä riskeistä.  Jännitteitä rahoitusmarkkinoilla lisäävät paikallishallinnon velkaongelma ja pörssikurssien reaalitaloudesta irronnut kehitys. Korkojen ja pääomaliikkeiden vapauttaminen sekä muut uudistukset tuovat oman lisänsä tilanteeseen.

Toistaiseksi nähty kehitys on ollut odotettua ja eriasteisia häiriöitä rahoitusmarkkinoilla tullaan näkemään jatkossakin. Rohkaisevaa kehityksessä on se, että reformipolitiikassa ei ole otettu taka-askelia. Muiden maiden kokemukset velkaongelmista ja rahoitusmarkkinoiden vapauttamisesta kehottavat kuitenkin varautumaan yllätyksiin. 


Näytä viikkokatsaus 2015/17 Näytä viikkokatsaus 2015/19