BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/18

Toimenpiteen tavoitteena on estää Venäjän viime elokuussa EU-maissa tuotetuille elintarvikkeille asettaman tuontikiellon kiertäminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Rosselhoznadzor perusteli 25. huhtikuuta voimaan astunutta kieltoa sillä, että Bulgarian kautta on yritetty tuoda tuontikiellon alaisia tuotteita kuten puolalaisia omenoita merkitsemällä vientiasiakirjoihin niiden alkuperämaaksi jokin EU:n ulkopuolinen maa, esim. Marokko tai Brasilia.

Kauttakulkutuontia koskeva kielto on voimassa toistaiseksi. Se voidaan tarvittaessa laajentaa koskemaan kaikkia EU-maiden kautta tuotavia kasvituotteita, sillä asiakirjaväärennökset ovat viraston mukaan saavuttamassa huomattavat mittasuhteet. Väärennösten estämiseksi virasto on suunnittelemassa järjestelmää, jossa EU-maiden elintarviketurvallisuudesta vastaavat viranomaiset toimittaisivat sille etukäteen tiedot antamistaan vientiasiakirjoista.

Suuri osa Venäjälle EU:n ulkopuolelta tuotavista kasvituotteista kulkee EU-maissa sijaitsevien suurten logistiikkakeskusten kautta. Laajemmat rajoitukset voisivat vaikeuttaa huomattavasti kasvituotteiden tuontia Venäjälle ja lisätä tuontikustannuksia.


Näytä viikkokatsaus 2015/17 Näytä viikkokatsaus 2015/19