BOFIT Viikkokatsaus 2015/18
Venäjän eläkejärjestelmää koskeva kiista ratkaistu
Hallitus päätti 23.4. pitkien kiistelyjen jälkeen, että kaksi vuotta jäädytettynä ollut eläkejärjestelmän ns. rahastoiva elementti otetaan jälleen käyttöön ensi vuoden alussa.
Eläkejärjestelmä uudistettiin perusteellisesti vuonna 2002. Tuolloin siirryttiin kaksiosaiseen järjestelmään ottamalla käyttöön rahastoiva elementti, jossa osa nuorimpien työntekijöiden eläkemaksuista rahastoidaan heidän tulevia eläkkeitään varten yksityisiin eläkerahastoihin tai valtion kehityspankki VEBin hoitamaan valtiolliseen rahastoon. Tätä ennen käytössä oli pelkkä ns. jakojärjestelmä, jossa työnantajilta federaation eläkerahastoon kerätyillä maksuilla rahoitettiin juoksevasti kulloinkin maksettavat eläkkeet. Muutoksen syynä oli tarve varautua tulevien vuosien kasvaviin eläkemenoihin väestön ikääntyessä ja huoltosuhteen heiketessä.
Rahastoivaan järjestelmään siirtyminen rasitti alussa eläkejärjestelmää, kun kerättäviä eläkemaksuja ei enää käytetty kokonaisuudessaan kulloistenkin eläkkeiden maksamiseen. Tämä yhdessä eläkkeiden huomattavien korotusten, eläkemaksujen väliaikaisen alentamisen ja useiden vuosien heikon talouskehityksen kanssa sai Venäjällä aikaan federaation eläkerahaston kääntymisen vajeelliseksi ja vajeen voimakkaan kasvun erityisesti vuodesta 2008 lähtien.
Eläkerahaston vaje rahoitetaan federaation budjetista, ja rahoitustarvetta rajoittaakseen hallitus päätti viime ja tänä vuonna poikkeusjärjestelystä, jolla ko. vuosina kerätyt eläkemaksut käytetään kokonaisuudessaan eläkkeiden juoksevaan maksamiseen
Sosiaaliministeriö ja työministeriö ovat kannattaneet rahastoivan järjestelmän jäädyttämistä ja jopa sen siirtämistä kokonaan vapaaehtoispohjalle. Perusteluna on, että rahastoidut eläkevarat ovat tähän mennessä tuottaneet hyvin heikosti ja antavat pienemmän eläketurvan kuin jakojärjestelmä, jossa eläkkeisiin tehdään indeksitarkistuksia.
Finanssiministeriö ja talousministeriö ovat puolestaan vastustaneet poikkeusjärjestelyä, sillä yhtenä rahastoivan eläkejärjestelmän käyttöönoton tavoitteista oli rahoitusmarkkinoiden kehityksen vauhdittaminen. Venäjän rahoitusmarkkinoilta puuttuu investointeihin tarvittavia pitkäaikaisia pääomia, joita eläkerahastot voivat tarjota.
Juuri investointien akuutti rahoitustarve sai hallituksen jatkamaan eläkemaksujen rahastointia. Pääministeri Dmitri Medvedev antoi hallitukselle samalla tehtäväksi etsiä keinoja rahastoitujen eläkevarojen käytön tehostamiseksi. Finanssiministeriö on jo ehdottanut, että yksityisten eläkerahastojen olisi sitouduttava sijoittamaan osa varoista valtion ensisijaisina pitämiin suuriin infrastruktuuri-investointeihin. Asiantuntijat ovat jo ehtineet kritisoida ehdotusta.