BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/18

Talousministeriö on tehnyt kahden viime kuukauden aikana jo neljännen talousennusteluonnoksen. Tuoreimmassa luonnoksessa ennustetta BKT:n tämän vuoden supistumisesta on lievennetty hieman 2,8 prosenttiin. Taustalla on mm. ministeriön ennakkoarvio ensimmäisen vuosineljänneksen kehityksestä, jonka mukaan BKT pienentyi vain 2,2 % vuodentakaisesta. Oletus raakaöljyn kuluvan vuoden keskihinnasta on ennallaan 50 dollarissa tynnyriltä. Useimmat riippumattomat ennustelaitokset odottavat Venäjän BKT supistuvan tänä vuonna noin 4 %. Muista ennusteista poiketen talousministeriö odottaa BKT:n ensi vuonna kasvavan jo 2,3 %, mihin ministeriön ennusteen mukaan riittäisi öljyn 60 dollarin hinta. Vuosina 2017 ja 2018 kasvu olisi 2,5 %.

Ennusteluonnokseen sisältyy myös optimistisempi vaihtoehto. Lisäksi presidentti Putinin määräyksestä on laadittu vielä nopeamman kasvun tavoitevaihtoehto, jossa mm. lisättäisiin investointeja kohdentamalla niihin lisää kansallisen hyvinvointirahaston varoja (80 prosenttiin saakka rahaston varoista) ja eläkerahastojen varoja. 

Talousministeriö on myös laatinut luonnoksen hallituksen toimintalinjoiksi vuoteen 2018 saakka. Tavoitteena on mm. saada investointien osuus BKT:stä nousemaan 22−24 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, kun tänä vuonna osuuden odotetaan olevan vajaat 18 %. Vuoteen 2018 mennessä BKT:n kasvun on määrä saavuttaa maailmantalouden keskimääräinen kasvunopeus, mikä saataisiin aikaan yksityisten investointien lisääntymisellä. Luonnoksessa kiinnitetään suhteellisen paljon huomiota siihen, että yksityisten yritysten toimintaa saataisiin kannustettua.


Näytä viikkokatsaus 2015/17 Näytä viikkokatsaus 2015/19