BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/17

Kiinan keskuspankki alensi 20. huhtikuuta alkaen pankkien reservivaatimuksia yhdellä prosenttiyksiköllä. Suurten pankkien reservivaatimus laskettiin 18,5 prosenttiin. Muiden rahoituslaitosten reservivaatimukset ovat 15–16,5 %. Reservivaatimusta on alettu käyttää kohdennettuna politiikkavälineenä, jolloin jotkin (mm. pienyritys- ja maatalauslainoihin keskittyvät) pankit saavat helpotuksia varantovaatimuksissa. Lisäksi vaatimukset voivat vaihdella vielä pankkikohtaisesti. Reservivaatimus määrittelee sen osuuden pankkien talletuksista, joka on talletettava keskuspankkiin ja joka vähentää siten pankkien antolainavaraa.

Toimivan korkojärjestelmän puuttuessa reservivaatimus on keskeinen väline pankkien luototuksen säätelyssä. Ennen tätä vuotta reservivaatimus pidettiin ennallaan lähes kolmen vuoden ajan, mutta tänä vuonna sitä on alennettu kahdesti yhteensä 1,5 prosenttiyksikköä. Reservivaatimusten alentamisen ohella Kiinan keskuspankki on viimeisen puolen vuoden aikana laskenut luottojen ja talletusten viitekorkoja kaksi kertaa. Keskuspankki on myös laskenut lyhytaikaisista luotoista (reverse repo) pankeilta perimiään korkoja, minkä seurauksena lyhyet korot pankkien välisillä markkinoilla ovat laskeneet maaliskuussa huomattavasti. Lisäksi keskuspankki on myöntänyt pankeille lyhyen ja keskipitkän ajan rahoitusta muilla lainajärjestelyillä (SLF, MLF).

Nykyisellään Kiinan rahapolitiikka on vaikeaselkoista, sillä eri instrumenttien roolista ja niiden vaikuttavuudesta ei ole selvää kuvaa. Maa on kuitenkin siirtymässä korkopohjaiseen rahapolitiikkaan. Tämän edellytyksenä on talletussuojajärjestelmä, joka on määrä ottaa käyttöön lähiaikoina. Elvytyksen ohella korkeiden reservivaatimusten alentaminen voi olla perusteltua talletussuojan edellyttämien vakuutusmaksujen ja korkopolitiikkaan siirtymisen näkökulmasta.


Näytä viikkokatsaus 2015/16 Näytä viikkokatsaus 2015/18