BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/17

Kazakstan ilmoitti viime viikolla vetäneensä useita venäläisiä elintarvikkeita pois myynnistä, koska ne eivät täytä elintarviketurvallisuusmääräyksiä. Pian sen jälkeen Venäjän elintarviketurvallisuusvirasto teki vastaavan ilmoituksen kazakstanilaisista maitotuotteista. Useat valkovenäläiset lihantuottajat taas ovat olleet viime vuoden lopulta saakka tuontikiellossa Venäjällä samasta syystä. Lisäksi Valko-Venäjältä tulevia elintarvikekuljetuksia tarkastetaan rajalla talousliitosta huolimatta, jotta niiden avulla ei voida kiertää Venäjän eurooppalaisille elintarvikkeille asettamia tuontikieltoja. 

Maaliskuun alussa Kazakstan asetti myös väliaikaisen (45 päivän) tuontikiellon venäläisille öljytuotteille. Kieltoa perusteltiin tarjonnan vaihteluiden tasaamisella, sillä Venäjältä voidaan vuosittain tuoda öljytuotteita tullitta vain tietty kiintiöity määrä. Tuonnin nopea kasvu viime kuukausina vaati Kazakstanin viranomaisten mukaan rajoituksia, koska muuten kiintiö täyttyisi jo alkuvuodesta. Tammi-helmikuussa Venäjän öljytuotteiden vienti Kazakstaniin kasvoi määrältään lähes 70 % vuotta aiemmasta.

Tulliliittokumppaneiden tuontia Venäjältä on tukenut viime vuoden lopun huomattava ruplan heikentyminen. Siksi Kazakstanissa on viime kuukausina käyty keskustelua väliaikaisten tuontikieltojen asettamisesta joillekin venäläistuotteille. Myös Valko-Venäjän presidentti Lukashenko on valittanut voimakkaasti ruplan heikentymisestä ja esittänyt vaatimuksia mm. kompensaatioista maansa viejien kokemista tappioista sekä dollarin käytön lisäämisestä keskinäisessä kaupassa. Valko-Venäjällä tyytymättömyyttä ovat herättäneet myös vuoden alussa voimaan tulleet Venäjän öljyverotuksen muutokset, jotka vähentävät Valko-Venäjän saamaa hyötyä maiden keskinäisestä öljykaupasta.

Vaikka yhteistyö talousliiton maiden välillä ei aina ole saumatonta, maalailee presidentti Putin jo yhteistyön syventämistä. Maiden maaliskuisessa kokouksessa hän väläytti keskustelujen aloittamista mahdollisuudesta siirtyä yhteisvaluuttaan. Euraasian talousliiton on määrä myös laajentua toukokuussa, jolloin Kirgisia on liittymässä mukaan.

Venäjän ruplan, Valko-Venäjän ruplan ja Kazakstanin tengen dollarikurssi, indeksi (100 = 1.1.2013)
201517v2.png

Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/16 Näytä viikkokatsaus 2015/18