BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/17

Viime joulukuun ostoryntäyksen jälkeen kausitasoitettu vähittäiskaupan myynnin määrä on supistunut kolme kuukautta. Myyntiä oli tammi-maaliskuussa lähes 7 % vähemmän kuin vuotta aiemmin, joskin tuolloin myyntiä lisäsivät vuoden 2014 ensimmäiset ostoryntäykset. Elintarvikkeiden ja muiden tavaroiden myynti on kutistunut saman verran.

Nimellispalkat olivat tammi-maaliskuussa 6,5 % vuodentakaista korkeammat, mutta lähes 17 prosenttiin kiihtyneen inflaation vuoksi reaalipalkat olivat yli 8 % pienemmät kuin vuotta aiemmin. Kotitalouksien reaalitulojen pudotusta hillitsivät 1.2. tehdyt eläkkeiden korotukset, joiden tuloksena helmikuussa eläkkeet olivat nimelliseltä rupla-arvoltaan yli 13 % suuremmat kuin helmikuussa 2014.

Investoinnit ovat pienentyneet noin kaksi vuotta. Luisu jyrkkeni tammi-maaliskuussa, jolloin investointeja tehtiin 6 % vuodentakaista vähemmän. Rakentamisen osalta vastaava vuosimuutos oli vajaat -5 %.

Teollisuustuotanto oli tammi-maaliskuussa vain puolisen prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Kaivannaisteollisuudessa tuotantoa oli yli puoli prosenttia enemmän kuin tammi-maaliskuussa 2014, mikä johtui hiilen, öljyn ja malmien tuotannosta. Öljyalan vienti lisääntyi.

Jalostusteollisuuden tuotanto oli tammi-maaliskuussa puolisentoista prosenttia vuodentakaista pienempi. Öljynjalostuksen jatkuvan kasvun ohella eräiden muiden perustuotteiden tuotanto lisääntyi selvästi. Tämän on arvioitu johtuneen osin heikosta ruplasta sekä elintarvikkeiden osalta lisäksi Venäjän vastasanktioina tai muuten käyttöönottamista tuontirajoituksista. Ruplan tukivaikutus on heikkenemässä, sillä ruplan reaalikurssi on kolmen viime kuukauden aikana vahvistunut huomattavasti Venäjän nopean inflaation ja ruplan nimelliskurssin nousun johdosta. Toisaalta teollisuutta voivat tukea puolustusmenot, joiden kasvu yltyi tammi-maaliskuussa yli 50 prosenttiin vuodentakaisesta.

Kotimaisen kysynnän pääerät ja teollisuustuotanto, %-muutos vuodentakaisesta
 201517v1.png
Lähde: Rosstat


Näytä viikkokatsaus 2015/16 Näytä viikkokatsaus 2015/18