BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/16

Hallituksen tiukoissa keskusteluissa laadittu federaatiobudjetin luonnos ei kokonaisuutena muuttunut duumassa. Menoja karsitaan 2 % tälle vuodelle aiemmin hyväksytystä budjetista. Menot kasvavat vuodesta 2014 ruplamäärältään 10 %, jos joulukuussa budjettimenoihin tullut talletustakuuviraston käyttöön annettu mittava pankkituki jätetään pois laskuista (tuki mukaan lukien budjettimenot kasvavat tänä vuonna alle 3 %). Reaalisesti menot vähenevät paljon, sillä kuluttajahintojen arvioidaan olevan tänä vuonna yli 15 % korkeammalla kuin vuonna 2014.

Menojen karsintaan on johtanut valtion jyrkästi heikentynyt tulonäkymä. Nyt hyväksytyn luonnoksen mukaan federaatiobudjetin ruplamääräiset tulot vähenevät tänä vuonna 13 %, mihin sisältyen tulot öljy- ja kaasuveroista kutistuvat lähes neljäsosan ja muut tulot supistuvat pari prosenttia. Tällöin budjetin vaje on 3,7 % BKT:stä. Urals-öljyn hinnan oletetaan olevan 50 dollaria tynnyriltä ja BKT:n ennustetaan pienenevän 3 %. Tammi-maaliskuussa federaatiobudjetin tulot vähenivät pari prosenttia vuodentakaisesta.

Duuman käsittelyssä federaatiobudjetin menorakenteeseen tuli vain pieniä muutoksia. Puolustusmenot kasvavat tänä vuonna neljäsosan. Sisäisen turvallisuuden ja järjestyksen menot pysyvät käytännössä ennallaan. Varojensiirtoja alueille karsittiin ja ne vähenevät yli kymmenesosan.

Varojensiirtoja eläkerahastolle sen sijaan korotettiin ja ne lisääntyvät tänä vuonna neljäsosan. Tämä paikkaa sitä, että rahaston tuloarvio on hieman pienentynyt aiemmin arvioitua hitaamman palkkojen nousun vuoksi. Myös rahaston menoarvio on noussut, sillä tämän vuoden eläkkeiden korotusten pohjana oleva viime vuoden inflaatio oli odotettua nopeampaa. Eläkerahaston menot kasvavat tänä vuonna neljäsosan ja kaikkien sosiaalirahastojen menot vielä nopeammin. Rahastojen vajeeksi muodostuu prosentti BKT:stä.

Federaatiobudjetin tulot, % muutos vuodentakaisesta
201516v1.png
Lähde: Finanssiministeriö, Rosstat


Näytä viikkokatsaus 2015/15 Näytä viikkokatsaus 2015/17