BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/15

Viimeaikainen pörssikurssien nousu johtuu pääasiassa piensijoittajien kiinnostuksesta osakekauppaa kohtaan. Yksityissijoittajat käyvät noin 80 % Manner-Kiinan pörssikaupasta. Osakkeiden suosiota on lisännyt muiden sijoituskohteiden tuottojen aleneminen. Osakkeiden hinnat sekä Shanghain että Shenzhenin pörsseissä ovat lähes 90 % korkeammalla kuin vuosi sitten. Vaihdon volyymi on myös moninkertaistunut.

Yksityissijoittajien kasvaneesta kiinnostuksesta kertoo se, että maaliskuussa avattiin päivittäin keskimäärin yli 200 000 uutta osaketiliä, kun vuosi sitten uusia tilejä avattiin keskimäärin 30 000 päivässä. Myös lainarahalla käytävä osakekauppa on kasvanut hyvin nopeasti. Lainaharahoitettu osakeomistuskanta oli Manner-Kiinan pörsseissä maaliskuun lopussa yhteensä 1 500 mrd. juania (225 mrd. euroa), kun maaliskuussa 2014 se oli 400 mrd. juania.

Osakesijoittamisesta on kiinnostunut nyt myös tavallinen kansa. Bloomberg raportoi viime vuoden lopun China Household Finance Survey  kyselyaineistoon perustuen, että yli 30 prosentilla uusista osakesijoittajista ei ole alakoulun jälkeistä koulutusta, kun aiemmin vastaava osuus on ollut 8 %. Piensijoittajat ovat suosineet kappalehinnaltaan halpoja osakkeita, jotka ovat kallistuneet selvästi enemmän kuin arvokkaammat osakkeet.

Yksityissijoittajien pörssiryntäyksen pelätään lisäävän kurssiheilahteluja. Osakkeiden hinnat näyttävätkin kulkevan vastakkaiseen suuntaan kuin reaalitalouden näkymät. Monimutkaiseksi tilanteen tekee se, että sijoittajien odotukset keveämmästä talouspolitiikasta nostavat osakkeiden hintoja. Viimeaikaiset rahapolitiikan kevennykset ovat kuitenkin entisestään kiihdyttäneet osakemarkkinoita, jolloin vaikutukset reaalitalouteen ovat jääneet pienemmiksi.

Kiinalaisosakkeiden hintakehitys Shanghaissa ja Hongkongissa
201515k1.png
Lähde: Macrobond

Ulkomaiset sijoittajat ovat enenevässä määrin myymässä Hongkongin pörssiyhteistyökokeilun puitteissa hankkimiaan Shanghain pörssin osakkeita. Yhteistyöohjelman välityksellä käyty kauppa oli maaliskuussa 1,2 % Shanghain osakevaihdosta. Maaliskuussa osakkeiden lyhyeksi myynti yhteistyöohjelman kautta sallittiin tietyin ehdoin Shanghaissa. Toistaiseksi lyhyeksi myynti ei ole houkutellut ulkomaisia sijoittajia.

Kiinalaissijoittajien kiinnostus suhteellisesti halvempia hongkongilaisosakkeita kohtaan on kasvanut viime päivinä ja myös Hongkongin kurssinousu on ollut nopeaa. Kasvaneen volyymin taustalla on yhteistyöohjelman avautuminen mannerkiinalaisille sijoitusrahastoille. Aiemmin vain QDII-ohjelmaan kuuluvat rahastot saivat sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin. Kokonaisuudessaan mannerkiinalaisten kaupankäynti Hongkongin pörssissä on ollut silti vähäistä.


Näytä viikkokatsaus 2015/14 Näytä viikkokatsaus 2015/16