BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/14

Hidastumisesta ovat kertoneet kolme Kiinan pankkisektoria dominoivasta neljästä suuresta pääosin valtion omistamasta pankista. Industrial and Commercial Bank of Chinan (ICBC) voittojen kasvu hidastui 5 prosenttiin vuonna 2014, kun pankin voitot vielä vuotta aiemmin kasvoivat 10 prosentin vauhtia. Agricultural Bank of China (ABC) kertoi voittojen kasvun hidastuneen 8 prosenttiin 15 prosentista ja Bank of China (BoC) 8 prosenttiin 12 prosentista. Myös muut pankit, kuten China CITIC Bank ja China Minsheng Bank, kertoivat hidastuneesta voittojen kasvusta.

Kehityksen taustalla on talouskasvun hidastuminen ja hoitamattomien luottojen lisääntyminen, josta kaikki suuret pankit kertoivat. Hoitamattomien luottojen osuus pankkisektorin koko lainakannasta oli viime vuoden lopussa kuitenkin vain 1,3 %. Suurten pankkien odotetaan selviävän tilanteesta pienempiä pankkeja paremmin, ja vain ABC:llä hoitamattomien luottojen osuus osuus nousi keskiarvoa suuremmaksi.

Voittojen kasvun hidastuminen kertoo myös pankkien varautumisesta hoitamattomien lainojen kasvun jatkumiseen, sillä pankit ovat joutuneet kasvattamaan varauksiaan. Useiden arvioiden mukaan hoitamattomia lainoja olisi todellisuudessa huomattavasti enemmän kuin mitä pankit ovat sellaisiksi luokitelleet.

Hoitamattomien lainojen kasvun odotetaan jatkuvan talouskasvun hidastuessa ja yritysten ajaessa alas heikosti kannattavia hankkeitaan. Tähän viittaa teollisuusyritysten viime vuoden lopulla alkanut voittojen supistuminen, joka on jyrkentynyt alkuvuoden aikana.


Näytä viikkokatsaus 2015/13 Näytä viikkokatsaus 2015/15