BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/13

WIPO:n (World Intellectual Property Organization) tuoreen tilaston mukaan vuonna 2014 kansainvälisen patenttiyhteistyösopimuksen (PCT) piiriin kuuluvien uusien patenttihakemusten määrä kasvoi vajaalla 5 prosentilla noin 215 000 hakemukseen. Yhdysvaltojen ja Japanin yhteenlaskettu osuus kaikista hakemuksista oli lähes puolet, ja kolmantena olevan Kiinan osuus nousi 12 prosenttiin. Kiinasta peräisin olevien hakemusten määrä kasvoi viime vuonna 19 prosenttia.

 Kiinan vahvistuvaa teknologista asemaa korostaa se, että kiinalaiset telealan jätit Huawei ja ZTE olivat ensimmäisellä ja kolmannella sijalla eniten PCT-patenttihakemuksia jättäneiden yritysten listalla. Kiinalaisyritysten väliin nousi amerikkalainen elektroniikkayritys Qualcomm.

Kiinalaisyritysten innovaatioiden laatu ja arvo ovat usein kehittyneiden maiden yritysten patentteja heikompia, joten hakemustilastot saattavat liioitella Kiinan tämänhetkistä innovaatiokykyä. Tästä huolimatta kansainvälisten patenttihakemusten määrä kertoo kiinalaisten kunnianhimosta teknologian alalla. Kiina seuraa tältäkin osin Japanin ja Etelä-Korean kehitystä. Itä-Aasian teknologiaan perustuvaa kehitystä kuvaa myös se, että vuonna 2013 Kiina ohitti Japanin maailman suurimpana teollisuusrobottien ostajana.

Muiden BRIC-maiden tilannetta on vaikea verrata yli 25 500 hakemusta tuottaneeseen Kiinaan, sillä viime vuonna Intiasta tuli vajaat 1400 hakemusta ja Brasiliasta alle 600 hakemusta. Venäjältä peräisin olevien hakemusten määrä laski neljänneksellä vajaaseen 900 hakemukseen.

Suomalaisyritykset tuottivat viime vuonna runsaat 1800 PCT-hakemusta, mikä on 13 % vähemmän kuin vuonna 2013. Nokia-yhtymän hakemusten määrä oli 630, millä se sijoittui 30. sijalle suurimpien hakijayritysten listalla.

Eniten patenttihakemuksia (PCT) tuottaneet maat
201513k2.png
Lähde:WIPO


Näytä viikkokatsaus 2015/12 Näytä viikkokatsaus 2015/14