BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/12

Kansainvälinen valuuttarahasto päätti 11.3. käynnistää Ukrainan kanssa uuden lainaohjelman. Ohjelma kestää neljä vuotta, ja sen puitteissa Ukraina voi saada IMF:ltä lainaa noin 17,5 mrd. dollaria. Tämä ns. Extended Fund Facility korvaa aiemman lainaohjelman, josta Ukraina ehti saada lainaa 4,5 mrd. dollaria.

IMF antoi Ukrainalle välittömästi uuden ohjelman hyväksymisen jälkeen 5 mrd. dollarin lainaerän. Summasta 2,5 mrd. dollaria siirrettiin heti keskuspankin valuuttavarantoon. Uuden ohjelman nyt tapahtuneen hyväksymisen jälkeen Ukrainalla on mahdollisuus saada merkittäviä lainasummia myös muilta kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta, esimerkiksi Maailmanpankilta, sekä joiltakin yksittäisiltä mailta. Luvatusta rahoituksesta huolimatta Ukrainan on ollut myös pakko aloittaa neuvottelut yksityisten velkojien kanssa lähivuosien velanhoitomenojen helpottamisesta.

Ennen lainaohjelman hyväksymistä Ukrainan oli käynnistettävä toimet talouden tehostamiseksi ja julkisen sektorin vajeen pienentämiseksi. Uudistusten toteutuminen on ehtona seuraavien lainaerien maksamiselle, ja sitä seurataan säännöllisesti. Etenkin kaasun hinnan nostaminen on tärkeää, koska kaasun käytön erilaiset subventiot lisäävät julkisen sektorin alijäämää usealla prosentilla bruttokansantuotteesta ja aiheuttavat energian käytön tehottomuutta.

Lainaohjelman ehdot edellyttävät myös mm. pankkisektorin vakauttamista ja sosiaaliturvajärjestelmän uudistamista siten, että kaikkein köyhimpiä kotitalouksia suojeltaisiin paremmin talouskriisin vaikutuksilta. IMF olettaa Ukrainan bruttokansantuotteen supistuvan tänä vuonna 5,5 % ja inflaation olevan vuoden lopussa 27 %.


Näytä viikkokatsaus 2015/11 Näytä viikkokatsaus 2015/13