BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/12

EU pyysi helmikuun lopulla WTO:ta perustamaan kiistanratkaisupaneelin käsittelemään Venäjän paperituotteille, jääkaapeille ja palmuöljylle asettamia tuontitulleja, jotka ovat korkeampia kuin mihin Venäjä WTO-sopimuksessaan vuonna 2012 sitoutui. Esimerkiksi paperituotteilta Venäjä perii 15 prosentin tuontitullia, vaikka se sitoutui alentamaan tullit 5 prosenttiin.

EU jätti WTO:hon viime lokakuussa asiaa koskevan konsultaatiopyynnön, mutta konsultaatiot eivät tuottaneet tulosta, minkä vuoksi asiaa aletaan nyt käsitellä paneelissa. Jos paneeli päätyy siihen, että Venäjä on rikkonut WTO:n sääntöjä, voidaan Venäjältä vaatia sakkoja ja EU:lle voidaan antaa oikeus ryhtyä vastatoimiin.

WTO:ssa on käsiteltävänä nyt neljä EU:n Venäjää vastaan tekemää valitusta. Aiemmat valitukset koskevat tuontiautojen kierrätysmaksuja ja sianlihan tuontirajoituksia. Venäjä puolestaan on valittanut WTO:hon metodologiasta, jota EU käyttää polkuhinnoittelulaskelmissaan, sekä EU:n ns. kolmannesta energiapaketista, joka Venäjän mukaan rajoittaa Gazpromin toimintaa EU:n alueella.


Näytä viikkokatsaus 2015/11 Näytä viikkokatsaus 2015/13