BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/11

Tavarakaupan ylijäämä saavutti tammi-helmikuussa jälleen uudet ennätyslukemat, kun vienti kasvoi 15 % ja tuonti väheni 20 % vuodentakaisesta. Viennin kasvun taustalla on kysynnän kohentuminen Kiinan tärkeimmillä vientimarkkinoilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kaakkois-Aasiassa. Vain Venäjälle ja Japaniin suuntautuva vienti supistui.

Tuonnin arvon väheneminen johtuu erityisesti edelleen jatkuvasta raaka-aineiden halpenemisesta, mutta myös raaka-aineiden tuontimäärät ovat supistuneet. Raaka-aineiden lisäksi  muiden hyödykkeiden tuonnin arvo väheni alkuvuoden aikana. Kehityksen taustalla näyttää siten olevan myös heikko kotimainen kysyntä. Vaisuun kysyntään viittaa myös teollisuustuotannon kasvun hidastuminen viennin voimakkaasta lisäyksestä huolimatta. 

Vaihtotaseessa tavarakaupan jättimäistä ylijäämää tasapainottaa palvelutaseen puolella jatkuvasti kasvava kiinalaisten matkailu. Viime vuonna tavarakaupan ylijäämä oli 470 mrd. dollaria, kun palvelutaseen alijäämä oli lähes 200 mrd. dollaria. Palvelutaseen alijäämästä noin 60 % tuli matkailusta. Ulkomaille matkustavien kiinalaisturistien määrän ja heidän käyttämänsä rahamäärän odotetaan lisääntyvän nopeasti myös tulevina vuosina.


Näytä viikkokatsaus 2015/10 Näytä viikkokatsaus 2015/12