BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/11

Tammi-helmikuun talousluvut olivat hieman markkinaodotuksia heikompia ja kertovat erityisesti kotimaisen kysynnän ongelmista. Teollisuustuotanto kasvoi tammi-helmikuussa 7 % vuodentakaisesta, kun markkinat odottivat 8 prosentin kasvua. Joulukuusta 2014 kasvu hidastui prosenttiyksikön. Hidastuva kasvu näyttää johtuvan erityisesti heikosta kotimaisesta kysynnästä, sillä vienti lisääntyi nopeasti. Vaikka kulutuskysyntä on edelleen vahvaa, hidastui myös vähittäiskaupan kasvu prosenttiyksikön joulukuusta 2014. Vähittäiskaupan vuosikasvu oli tammi-helmikuussa 11 %.

Kuluttajahintojen vuosinousu kiihtyi helmikuussa 1,4 prosenttiin tammikuun 0,8 prosentista. Vaikka pääosa inflaation kiihtymisestä johtui ruoasta, useimpien muidenkin tuoteryhmien hintojen nousu kiihtyi. Tuottajahintojen jo kolme vuotta kestänyt lasku jatkui energian ja raaka-aineiden hintojen sekä ylikapasiteetin painamana. Tuottajahintojen lasku kiihtyi helmikuussa 4,8 prosenttiin.

Huolimatta jonkin verran nopeutuneesta inflaatiosta reaalikorot ovat edelleen korkeat, mikä on osaltaan vaikuttanut kiinteiden investointien (ns. fixed assets investments) kasvuvauhdin hidastumiseen. Kiinteät investoinnit lisääntyivät alkuvuonna 14 % vuotta aiemmasta, kun kasvuvauhti oli 16 % vuonna 2014 . Teollisuuden investointien kasvu hidastui 3 prosenttiyksikköä ja oli alkuvuonna 11 %. Kiinteistöinvestointien kasvu sen sijaan pysyi lähes muuttumattomana 10 prosentissa. Infrastruktuuri-investoinnit jatkoivat 21 prosentin kasvuaan.

Teollisuustuotanto, vähittäiskauppa ja kiinteät investoinnit, %
p2 kiina.png
Lähde:Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/10 Näytä viikkokatsaus 2015/12