BOFIT Viikkokatsaus 2015/11
Kotitalouksien tulojen kasvu hidastui viime vuonna Venäjällä huomattavasti
Kotitalouksien reaalitulot supistuivat vajaalla prosentilla kiihtyneen inflaation vuoksi. Inflaatio yltyi entisestään vuoden loppua kohti, jolloin reaalitulot olivat jo 5 % pienemmät kuin vuotta aiemmin. Reaalitulojen kasvusta on tähän mennessä pyritty pitämään huolta vaikeinakin aikoina, ja kyseessä on ensimmäinen kerta, kun reaalitulot supistuivat vuositasolla sitten vuoden 1999.
Julkisen sektorin palkkojen nousu hidastui merkittävästi. Vielä vuonna 2013 palkat nousivat lähes 20 %. Viime vuoden lopussa palkat olivat samalla tasolla kuin vuotta aiemmin, minkä myötä myös julkisen sektorin reaalipalkat ovat pienentyneet merkittävästi, kun inflaatio oli 11,4 %. Palkankorotusvaraa on syönyt öljyn hinnan putoamisesta ja talouskasvun hidastumisesta aiheutunut verotulojen supistuminen, jonka vaikutukset alkoivat näkyä jo viime vuonna. Kuluvana vuonna budjettirajoitteet tulevat olemaan vielä tuntuvammat.
Yksityisen sektorin palkat nousivat viime vuonna edelleen suhteellisen hyvin, joskin nekin pari prosenttia inflaatiota hitaammin. Suhteellisen hyvin asemansa säilyttivät eläkeläiset, sillä eläkkeitä nostettiin noin 10 %. Ruoan nopea kallistuminen söi kuitenkin erityisesti eläkkeiden ostovoimaa, koska elintarvikkeet muodostavat keskimääräistä suuremman osan eläkeläisten kulutuksesta.
Reaalipalkkojen lasku on jatkunut myös kuluvan vuoden puolella, ja tälle vuodelle ennustettu ainakin 12 prosentin inflaatio ennakoi reaalitulojen kiihtyvää alenemista.
Kotitalouksien tulojen kasvu ja inflaatio, % vuodentakaisesta
Lähde: Rosstat
Rosstat tarkisti maaliskuun alussa kulutuskorin koostumusta ja nosti ruoan osuutta vajaalla prosenttiyksiköllä 37,3 prosenttiin kotitalouksien menoista. Kulutuskoria käytetään kuluttajahintainflaation mittauksessa, ja se tarkistetaan vuosittain edellisen vuoden kulutusrakenteen perusteella. EU:ssa ruoan osuus kulutuskorista on keskimäärin 17 %.
Keskipalkka (pl. harmaat palkat) oli viime vuonna noin 650 euroa kuukaudessa, mutta tämän vuoden tammikuussa noin 450 euroa ruplan heikennyttyä jyrkästi. Keskimääräinen eläke oli viime vuonna vajaat 220 euroa ja tammikuussa vain 150 euroa.