BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/10

Suomen Tullin mukaan Suomi vei Kiinaan viime vuonna tavaroita 2,6 mrd. euron arvosta, mikä on 8 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Tuonnin arvo nousi prosentilla 3,7 mrd. euroon, joten kauppatase painui vajaat 1,2 mrd. euroa alijäämäiseksi.

Suomen Kiinan-viennistä 27 % koostui teollisuuden koneista ja laitteista, ja sähkölaitteiden osuus oli 17 %. Metsäteollisuuden tuotteet kattoivat vajaan neljänneksen viennistä. Kiina on tällä vuosikymmenellä noussut turkistuottajiemme keskeiseksi markkinaksi, sillä runsaat 40 % alan viennistä suuntautuu Kiinaan. Viime vuonna turkisnahkojen hinnat kuitenkin laskivat, ja viennin arvo puolittui vajaaseen 200 milj. euroon, mikä oli 8 % Kiinan-vientimme arvosta. Turkisnahkojen ohella kokonaisviennin vähenemiseen vaikutti paperiteollisuuden koneiden vähentynyt vienti.

Suomen Kiinan-tuonnista yli 40 % on sähkökoneita ja  laitteita, mm. puhelimia ja it-laitteita. Vaatteet, tekstiilit ja kengät muodostavat noin viidenneksen tuonnista. Loppuosa koostuu kirjavasta joukosta jalostettuja tavaroita. Raaka-aineiden osuus Kiinan-tuonnista on häviävän pieni.

Suomi ei ole onnistunut hyödyntämään kiinalaisten nopeasti kasvavaa matkailua. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 ulkomaiset matkailijat yöpyivät majoitusliikkeissä 5,7 milj. kertaa. Tästä kiinalaisten osuus oli ainoastaan 2 %. Kiinalaisturistien yöpymisvuorokausien määrä kasvoi edellisvuodesta vain prosentilla.

Suomen Kiinan-kauppa, 12kk liukuva summa, mrd. EUR
201510k1.png
Lähde: Tulli


Näytä viikkokatsaus 2015/09 Näytä viikkokatsaus 2015/11