BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/10

Keskuspankki alensi 1.3. alkaen pankkien luotto- ja talletuskorkojen viitekorkoja 0,25 prosenttiyksikköä. Yhden vuoden luottojen viitekorko laskettiin 5,35 prosenttiin ja vuoden mittaisten talletusten viitekorko 2,5 prosenttiin.

Pankeille annettiin myös lisää valtaa talletuskorkojen asettamisessa. Nyt pankit voivat maksaa talletuksille 30 % viitekorkoa suurempaa korkoa, kun aiemmin korkokatto oli 20 %. Myös edellisen koronlaskun yhteydessä talletuskorkojen joustoa kasvatettiin. Luottokorot vapautettiin säätelystä kesällä 2013.

Tällä viikolla laskettiin myös keskuspankin liikepankeille tarjoamien kohdennettujen suorien luottojen korkoja. Yliyön korkoa laskettiin puoli prosenttiyksikköä 4 prosenttiin ja 7 vuorokauden korkoa 1,5 prosenttiyksikköä 5,5 prosenttiin. Toimien tavoitteena on yritysten lainansaannin helpottaminen. Pankkien väliset korot ja rahamarkkinakorot näyttävät kuitenkin alentuneen vain hieman keskuspankin koronlaskun myötä.

Talouskasvun hidastuessa keskuspankilta on vaadittu keventäviä toimia. Inflaation hidastuminen onkin nostanut reaalikorot korkeiksi, millä myös keskuspankki perustelee korkojen laskuaan.


Näytä viikkokatsaus 2015/09 Näytä viikkokatsaus 2015/11