BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/09

Kiinalainen uusi vuosi ja kevätjuhla ovat perinteisesti olleet kotiseutumatkailun aikaa kiinalaisten viettäessä pyhiä joko kokoontuen perheidensä luokse tai matkaillen kotimaassa. Matkailuviranomaisten alustavien arvioiden perusteella tänä vuonna kevätjuhlan viettäjät lomailivat ensi kertaa enemmän ulkomailla kuin kotimaassa.

Kiinalaisten turistien määrä on lisääntynyt 2000-luvun alusta voimakkaasti, kun keskiluokan varallisuus ja kulutusmahdollisuudet ovat kasvaneet. Lähes joka kymmenes maailman turisteista on nykyään kiinalainen. Kiinalaiset matkustavat eniten lähimaihin kuten Thaimaahan, Japaniin ja Koreaan, mutta myös eurooppalaiset kaupungit ovat suosittuja lomakohteita.

Kiinalaisturistit lähtevät ulkomaille etenkin ostoksille. Japanista ja Koreasta ostetaan elektroniikkaa, Euroopasta erityisesti merkkivaatteita ja luksustuotteita. Arvonlisäveron palautuksia hoitavan Global Bluen tilastojen mukaan kiinalaiset olivat vuonna 2014 jo seitsemättä vuotta peräkkäin eniten tax free -ostoksia tekevä matkailijaryhmä. Kiinalaisten tax free -ostokset, jotka ovat noin kolmasosa kaikista maailman tax free -ostoksista,  kasvoivat viime vuonna lähes 20 %.


Näytä viikkokatsaus 2015/08 Näytä viikkokatsaus 2015/10